2014. október 30., csütörtök

Diplomata torta




Hozzávalók egy 26 cm tortaformához:

1 db vizes piskóta tortalap 4 tojásos (nálam rizslisztes volt 5 tojással)


Krém:

4 dl tej
1 csomag vanília ízű pudingpor (40 gr)
4 tojás sárgája
10 dkg cukor
1 db mandarin / vagy narancs
1 kis doboz ananász  befőtt (a két gyümölcs együttes súlya kb. 40 dkg legyen)
1-1.5 dl ananászlé (a konzerv leve)
2 evőkanálnyi rum (ízlés szerint)
1 csomag zselatin (20 gr)
Kandírozott narancs és citromhéj,- tetszés szerint, nem kell sok bele
4 dl habtejszín

Tetejére:

1.5-2 dl habtejszín ízlés szerint édesítve + habfixáló, kandírozott narancs és citromhéj

Elkészítés:

A krémhez a tojások sárgáit a cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a pudingot, kb 1 dl tejet, és simára kavarjuk.
A maradék tejet felforraljuk, hozzáöntjük a tojásos masszához, és folyamatosan kavarva sűrűre főzzük.
Hűlni hagyjuk, időnként átkeverve.

A gyümölcsöket apróra vágjuk. A mandarint gerezdekre szedve megszabadítjuk a hártyáitól, úgy daraboljuk fel.

A zselatint az ananász levében elkeverve beáztatjuk, majd kis lángon folytonos keveréssel áttetszőre feloldjuk, de nem forraljuk fel.

 A kemény habbá vert tejszínből 3-4 evőkanállal elkeverünk a zselatinnal, majd így adjuk a nagyobb mennyiségű habhoz.
A sárga krémet átkeverjük, és apránként a habba keverjük.
Végül az aprított gyümölcsök kerülnek a krémbe, ízlés szerint szórunk bele a kandírozott a héjakból, és rummal ízesítjük.

A két lapra vágott piskótát kapcsos tortaformában, vagy tortagyűrűben töltjük meg.
A töltés előtt meg lehet a lapokat locsolni a maradék ananász lével is.
Tetejét habbal vonjuk be, és díszítjük.
A tortát előző nap érdemesebb elkészíteni, esetleg fogyasztás előtt néhány órát hagyjuk dermedni.

A torta Kiskukta leírása alapján készült, néhány apró módosítással.
Nagy siker volt!


Nincsenek megjegyzések: