2014. január 26., vasárnap

Banánkrémes habos torta





Hozzávalók a tortalaphoz (kb. 24-26 cm-es tortaformához):

7 tojás
15 dkg cukor
10 dkg darált dió
2 evőkanálnyi liszt
2 evőkanálnyi morzsa
½ kisebb citrom leve és reszelt héja

Krém:

1.5 csomag vanília ízű pudingpor (60 g)
5 dl tej
12 dkg cukor
3 tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor (10 g Bourbon)
10 dkg vaj/margarin
2.5-3 dl habtejszín
1 csomag habfixáló (10 g)
2 darab érett, puha banán
½ kisebb citrom leve

Elkészítés:

A tortalaphoz a tojások fehérjét felverjük a citromlével, a cukrot kanalanként adagolva hozzá, kemény habot készítünk.
A sárgáit egyenként beledolgozzuk, majd az előzőleg egymással elkevert száraz anyagokat is lazán beleforgatjuk egyenletesen.

Előmelegített sütőben, kb. 160-170 °C -on, alul kikent, lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tortaformában 35-40 perc alatt kisütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük!

Rácsra téve, a formában hagyjuk kihűlni, majd miután óvatosan meglazítottuk a forma karimája mellett a tésztát, kiborítjuk lisztezett felületre.
Két-három lapra vágjuk, tetszés szerint.

A krémhez a pudingot simára keverjük a cukorral, a tojások sárgáival, óvatosan felöntjük a felforralt tejjel, visszatesszük a tűzre, és állandó kavarással sűrűre főzzük.
Hagyjuk langyosra hűlni.

A banánt meglocsoljuk a citromlével, és botmixerrel krémesre pürésítjük.

A vajat jól kihabosítjuk, hozzáadjuk a pudingot és a banánpépet, kis adagokban, egymással váltakozva. Egynemű, sima krémmé keverjük.
A habfixálóval keményre vert tejszín habjának felét a pudingos krémmel forgatjuk össze.

A krémmel megtöltjük a tortát. Elég sok töltelék lett, így nem csak a két lap közé, a második lap tetejére is jutott belőle, erre került a maradék tejszínhab. Másnapig, vagy legalább pár órára hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen, és összeérjenek az ízek.



Nagyon finom, igazi habkönnyű torta lett belőle!


Nincsenek megjegyzések: