2013. szeptember 15., vasárnap

Borhabos csokitorta



Hozzávalók:

Tészta (26 cm átmérőjű formához):

8 tojás
8 evőkanál cukor
8 evőkanál forró víz
8 evőkanál liszt
2 evőkanál keserű kakaópor
2 evőkanál olaj
1 csomag (12 g) sütőpor

Barna krém:

5 dl habtejszín
20 dkg étcsokoládé
5 evőkanálnyi cukor

Világos krém:

2 dl fehér bor
1 db nagyobb narancs leve (kb.  1 dl ) + reszelt héja
3 evőkanálnyi cukor (ízlés szerint)
1 evőkanálnyi zselatin por
2.5-3 dl habtejszín

Lapok locsolásához: bármilyen likőr, vagy összeforralt cukros-narancsleves szirup



Elkészítés:

A tortalaphoz a tojások sárgáit fehéredésig keverjük a cukorral, hozzáadjuk apránként a vizet, az olajat, és belekeverjük a sütőporos, kakaós, szitált lisztet.
A végül a tojások keményre vert habját is óvatosan beleforgatjuk a masszába.
A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és belesimítjuk a masszát.
Előmelegített sütőben, 200 °C-on sütjük ki.

A barna krémhez lassú tűzön a tejszínben felolvasztjuk a csokoládét, majd hagyjuk kihűlni, és hűtőbe tesszük. (Előző nap is elkészíthetjük).

A fehér krémhez a bort, a narancslevet, a cukrot, és a narancshéjat összeforraljuk, és hűlni hagyjuk.

A tortalapot elfelezzük. A lapokat meglocsoljuk likőrrel vagy sziruppal.
A hideg csokoládés masszát robotgéppel jól kihabosítjuk, és a két lap közé töltjük.

A zselatint néhány evőkanálnyi boros sziruppal elkeverjük, lassú tűzön állandó kavarással áttetszőre feloldjuk, de nem forraljuk fel. Lehúzzuk a tűzről.
Először csak egy kevés hideg szirupot keverünk hozzá, majd a többivel is elkeverjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, lassan csorgatva hozzáadjuk a boros-narancsos szirupot, és egynemű habbá elegyítjük.
A habot a torta tetejére simítjuk.




A tortát célszerű kapcsos tortaformában tölteni. A fehér krém folyékony, hűtés után dermed meg.
Legjobb tálalás előtti napon elkészíteni, hogy az ízek jól össze tudjanak érni, és kellőképpen megszilárduljon a világos krém.

Én cukrászhabot használok állati eredetű tejszín helyett tejcukor allergia miatt. Ehhez szerintem egy fél evőkanálnyi is elég lett volna a zselatinból, mert már eleve van tartása a habnak, és kevesebb zselatinnal kicsit lágyabb is lehetett volna a habos krém.


4 megjegyzés:

tejszínhab írta...

Milyen szép, ahogy a különböző színű rétegek váltakoznak benne! :)

mariam írta...

Köszönöm szépen! :-)
Finom is lett....:-)

Ditu írta...

Szia Mariam!
Nekem a csokis krém folyékony maradt, így másnap még 20 dkg étcsokoládét oldottam fel benne és fel is főztem. Tettem hozzá 10 dkg vajat is mikor már hűlt, így végül jó lett.

mariam írta...

Nem tudom, miért nem lett szilárd, nálam megszilárdult jól.Örülök, hogy azért sikerült megoldanod!:-)