Hozzávalók:
Tészta (26 cm átmérőjű formához):
8 tojás
8 evőkanál cukor
8 evőkanál forró víz
8 evőkanál liszt
2 evőkanál keserű kakaópor
2 evőkanál olaj
1 csomag (12 g) sütőpor
Barna krém:
5 dl habtejszín
20 dkg étcsokoládé
5 evőkanálnyi cukor
Világos krém:
2 dl fehér bor
1 db nagyobb narancs leve
(kb. 1 dl ) + reszelt héja
3 evőkanálnyi cukor (ízlés
szerint)
1 evőkanálnyi zselatin por
2.5-3 dl habtejszín
Lapok locsolásához: bármilyen likőr, vagy összeforralt cukros-narancsleves szirup
Elkészítés:
A tortalaphoz a tojások
sárgáit fehéredésig keverjük a cukorral, hozzáadjuk apránként a vizet, az
olajat, és belekeverjük a sütőporos, kakaós, szitált lisztet.
A végül a tojások keményre
vert habját is óvatosan beleforgatjuk a masszába.
A tortaforma alját
kibéleljük sütőpapírral, és belesimítjuk a masszát.
Előmelegített sütőben, 200
°C-on sütjük ki.
A barna krémhez lassú
tűzön a tejszínben felolvasztjuk a csokoládét, majd hagyjuk kihűlni, és hűtőbe
tesszük. (Előző nap is elkészíthetjük).
A fehér krémhez a bort, a
narancslevet, a cukrot, és a narancshéjat összeforraljuk, és hűlni hagyjuk.
A tortalapot elfelezzük. A lapokat meglocsoljuk likőrrel vagy sziruppal.
A hideg csokoládés masszát
robotgéppel jól kihabosítjuk, és a két lap közé töltjük.
A zselatint néhány
evőkanálnyi boros sziruppal elkeverjük, lassú tűzön állandó kavarással áttetszőre
feloldjuk, de nem forraljuk fel. Lehúzzuk a tűzről.
Először csak egy kevés
hideg szirupot keverünk hozzá, majd a többivel is elkeverjük.
A tejszínt kemény habbá
verjük, lassan csorgatva hozzáadjuk a boros-narancsos szirupot, és egynemű
habbá elegyítjük.
A habot a torta tetejére
simítjuk.
A tortát célszerű kapcsos
tortaformában tölteni. A fehér krém folyékony, hűtés után dermed meg.
Legjobb tálalás előtti
napon elkészíteni, hogy az ízek jól össze tudjanak érni, és kellőképpen megszilárduljon a világos krém.
Én cukrászhabot használok állati eredetű tejszín helyett tejcukor allergia miatt. Ehhez szerintem egy fél evőkanálnyi is elég lett volna a zselatinból, mert már eleve van tartása a habnak, és kevesebb zselatinnal kicsit lágyabb is lehetett volna a habos krém.
Én cukrászhabot használok állati eredetű tejszín helyett tejcukor allergia miatt. Ehhez szerintem egy fél evőkanálnyi is elég lett volna a zselatinból, mert már eleve van tartása a habnak, és kevesebb zselatinnal kicsit lágyabb is lehetett volna a habos krém.
4 megjegyzés:
Milyen szép, ahogy a különböző színű rétegek váltakoznak benne! :)
Köszönöm szépen! :-)
Finom is lett....:-)
Szia Mariam!
Nekem a csokis krém folyékony maradt, így másnap még 20 dkg étcsokoládét oldottam fel benne és fel is főztem. Tettem hozzá 10 dkg vajat is mikor már hűlt, így végül jó lett.
Nem tudom, miért nem lett szilárd, nálam megszilárdult jól.Örülök, hogy azért sikerült megoldanod!:-)
Megjegyzés küldése