Hozzávalók 26-28 cm-es
tortaformához:
Piskóta:
8 tojás
16 dkg liszt
24 dkg cukor
1 evőkanálnyi citromlé
Krém:
5 dl habtejszín
10-15 dkg porcukor
4-5 dl epres joghurt
25 dkg natúr krémtúró
(vagy krémsajt)
30 dkg eper
1.5 evőkanálnyi zselatinpor
Díszítés:
20 dkg friss eper
Mandula forgács
Elkészítés:
A tojások fehérjét
felverjük a citromlével, a cukrot kisebb adagokban hozzáadva, kemény habot
készítünk. A sárgákat egyenként adjuk hozzá, végül a szitált lisztet kavarjuk
el a masszában.
Sütőpapírral bélelt
formába simítjuk, előmelegített 200 °C-os sütőbe tesszük, és levesszük a hőt
180 °C-ra. Kb. 35-40 perc alatt kisütjük, tűpróbával ellenőrizhetjük.
A formában hagyjuk kicsit
hűlni, majd lisztezett felületre borítjuk.
Kihűlés után 3 egyforma
lapra vágjuk.
A krémhez a zselatint kb. 1 dl vízbe áztatjuk, majd kis
lángon folytonos keveréssel áttetszőre feloldjuk (nem forraljuk fel!).
A joghurtot jól elkeverjük
a krémtúróval.
A masszából 2-3
evőkanálnyit elkeverünk a langyos zselatinnal, és így adjuk a nagyobb
mennyiséghez.
A habtejszínt kemény habbá
verjük a cukorral, és a joghurtos krémet óvatosan beleforgatjuk.
A cukor mennyisége ízlés
szerint adagolható, ha valaki növényi habot használ, az édesített, az állati
eredetűt kell ízesíteni.
Az alsó tortalapot tálcára
helyezzük.
Egy tortakarikát
illesztünk köré, hogy maradjon egy kis hézag a forma és a lap között, így a
krém a torta oldalára is kerül.
A krémet egyenlő arányban
elosztva töltjük meg a tortát úgy, hogy a tetejére is jusson.
A krém alá a lapokra
szórjuk a kis darabokra vagdalt epret.
Ez is egy születésnapra
készült torta, mint az előző Epres ünnepi torta, csak annak egy kicsit
módosított változata.
Szintén jó kiadós, kb. 10 cm magas lett.
8 megjegyzés:
Ó, micsoda szépség! :)
Köszönöm szépen!:-)
Jaj, de szép! S mennyi töltelék! Nagyon tudnám szeretni:-)
Mindenkinek ízlett!:-)
Hétvégén ezt a tortát készítettem a kislányom 3 szülinapjára! Szép lett és mesésen finom! A recept tökéletes! :)
Örülök, hogy ízlett!:-)
Isten éltesse a kislányodat nagyon sokáig!:-)
Ma készítettem el ezt a tortát, a recept szerint csak konzerv őszibarack volt a gyümölcs. Nagyon finom lett, mindenkinek nagyon ízlett.Tényleg szuper a recept!
Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy ízlett!:-)
Megjegyzés küldése