Hozzávalók:
Tészta:
8 tojás fehérje
20 dkg cukor
20 dkg darált dió
Krém:
8 tojás sárgája
15 dkg cukor
1 közepes narancs leve és
reszelt héja
1 csapott evőkanálnyi
étkezési keményítő
20 dkg vaj
7 dkg étcsokoládé
1 csapott evőkanálnyi
kakaópor
1 teáskanálnyi neszkávé
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C –ra.
Amikor már kellőképpen
felmelegedett, akkor kezdjünk a tészta elkészítéséhez, mivel a tésztát
kikeverés után rögtön a sütőbe kell tenni.
A gáztepsit áttöröljük
enyhén nedves tiszta konyharuhával (szivaccsal), és sütőpapírral béleljük.
A tojások fehérjét felverjük,
majd a cukrot hozzáadva, habbá verjük. Ez a művelet kb. 3-4 percig tart.
A felvert fehérjehabhoz
adjuk a diót fakanállal egyenletesen elkeverve.
A tepsibe simítjuk egyenletesen
a masszát.
A tésztát kb. 20 – 25
percig sütjük középső bordaálláson.
Miután kivettük a sütőből,
kicsit hagyjuk állni, majd óvatosan sütőpapírra borítjuk, és lassan lehúzzuk
róla a papírt.
Egy lábasba 2-3 ujjnyi
vizet teszünk, felforraljuk, és lecsökkentjük a hőt, hogy csendesen forrjon.
A krémhez az étkezési
keményítőt csomómentesre keverjük a narancslében.
A sárgákhoz hozzáadjuk a
cukrot, a keményítős masszát, robotgéppel átkeverjük.
Rögtön egy akkora
kislábasba öntjük, amelyik illeszkedik a másik edénybe úgy, hogy ne érjen az
alja a forró vízbe.
Így gőz fölött állandó
keveréssel besűrítjük a masszát vigyázva, nem szabad felforrnia, mert
összeugrik a tojás sárgája.
Ez kb. 15 perc, az első
két-három percben nem fontos keverni, mire készen leszünk, addigra úgyis
elunjuk az egész kavargatást.
Abból látjuk, hogy készen
van, hogy szép egyenletes, és a fakanalat is egyenletesen bevonja, nem folyik
le róla a krém.
Ekkor vegyük le a tűzről
az edényt, adjuk hozzá azonnal a neszkávét, kakaóport, és a szobahőmérsékletű,
puha vajat.
Mixerrel röviden keverjük
át, sűrűbb krémmé fog elegyedni.
Ezután adjuk hozzá a
felaprított csokoládét, keverjük addig, míg elolvad, és még egyszer röviden
mixeljük át.
A krémet hűtsük le, hogy kissé
megdermedjen, és ne folyjon a krém.
Ne legyen túlzottan
dermedt sem, legjobb szobahőmérsékleten tölteni vele a tortát, hogy jól kenhető
legyen.
A tortalapot négy egyforma
széles csíkra vágjuk, és megtöltjük úgy a krémmel, hogy a bevonásra is maradjon
belőle.
Hidegre tegyük a tortát legalább
néhány órára, de legjobb másnapig.
A torta tulajdonképpen a
Reform torta vagy a Papa kedvence kicsit módosított változata.
4 megjegyzés:
Kedves Mariam,
a tésztája szerinted jó lesz úgy is, ha előző nap készítem és csak másnap állítom össze? (kisbaba mellett nincs ennyi időm egyszerre:))
köszönöm! Andi
Szia Andi!
A tésztája készülhet akár 2-3 nappal korábban is, semmi baja nem lesz.
A sütit is előző nap megcsinálhatod.
Sok sikert!
Üdv!
szia!
elkészült, kívülről pont olyan lett, mint a Tied,és nagy sikert aratott!!! Isteni!!!
Andi
Szia Andi!
nagyon örülök, hogy sikered volt a tortával, és ízlett!:-)
Nálunk is sikeres volt, szégyenszemre én ettem belőle a legtöbbet...:-)
Megjegyzés küldése