A receptet a fotóval
együtt M. Zsuzsa, az egyik kedves, hűséges olvasóm küldte!
Hozzávalók a piskótához:
(26 cm átmérőjű)
3 tojás
3 evőkanálnyi cukor
3 evőkanálnyi liszt
pici sütőpor
Rizses rátét:
3 tojás
3 evőkanálnyi cukor
3 evőkanálnyi liszt
pici sütőpor
Rizses rátét:
15 dkg rizs (kb. 1,5 dl)
2 dl víz
5 dl tej
csipetnyi só
3 dkg margarin
5 evőkanálnyi kristálycukor
2 csomag (20 g) vaníliás cukor,
1 púpozott evőkanálnyi (20 g) zselatinpor
4 dl habtejszín
4-5 evőkanálnyi sárgabarack vagy eperlekvár
Elkészítés:
A tésztához a tojások fehérjét habosra verjük a cukorral, hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáit, majd a sütőporral elkevert lisztet, és kerek kapcsos tortaformában, közepes lángon kisütjük a lapot.
A rizst megmossuk, majd a forrásban levő vízbe szórjuk.
A tésztához a tojások fehérjét habosra verjük a cukorral, hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáit, majd a sütőporral elkevert lisztet, és kerek kapcsos tortaformában, közepes lángon kisütjük a lapot.
A rizst megmossuk, majd a forrásban levő vízbe szórjuk.
Lefedve kis lángon főzzük,
amíg a leve el nem párolog. Ekkor ráöntjük az időközben felforralt tejet,
ízesítjük csipetnyi sóval, és beledobjuk a margarint.
Amint újra forr, kis
lángra állítjuk, lefedve kb. 10 percig pároljuk.
A tűzről lehúzzuk, a kétféle
cukorral ízesítjük, és fedővel letakarva hűtjük.
A zselatint 1 dl tejszínben kevergetve addig melegítjük kis lángon, amíg fel nem oldódik, majd kissé hűlni hagyjuk.
A zselatint 1 dl tejszínben kevergetve addig melegítjük kis lángon, amíg fel nem oldódik, majd kissé hűlni hagyjuk.
A többi tejszínt kemény
habbá verjük.
A zselatinhoz keverünk a
felvert habból 3-4 evőkanálnyit, így adjuk a nagyobb mennyiséghez, majd a rizst
forgatjuk bele a habba.
A kihűlt piskótát a
tortaformába helyezzük vissza. A meglangyosított lekvárral megkenjük, majd a
tejszínes rizst rásimítjuk.
Hűtőben dermesztjük egy éjszakán keresztül, majd tálalás előtt cukrozott vagy
cukrozatlan (ízlés szerint) kakaóporral megszórjuk.
Tálaláskor forró vízbe
mártott késsel szeleteljük.
Köszönjük a receptet!:-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése