2012. szeptember 9., vasárnap

Diós grillázsos torta




Hozzávalók:

1 darab kerek diós piskóta tortalap, 26 cm átmérőjű

Krém:

30 dkg cukor
4 dl habtejszín
10 dkg étcsokoládé
25 dkg margarin
10 dkg darált dió
3 cl rum


Grillázs:

5 evőkanál kristálycukor
1 kávéskanálnyi vaj
5 dkg durvára darabolt dió

Öntet:

1 dl vörösbor
2-3 evőkanál szilvalekvár

Elkészítés:

A grillázshoz a cukrot kis lángon egy serpenyőben állandóan kevergetve felolvasztjuk a vajjal, majd beleforgatjuk a diót.
Egy tepsi hátára alufóliát fektetünk, egyenletesen, vékonyan olajjal vagy vajjal átkenjük, erre elsimítjuk a diós masszát.
Vigyázva bánjunk vele, mert az égetett cukor nagyon forró!!!
 Amikor megdermed, műanyag zacskóba tördeljük, és húsklopfolóval finoman átveregetjük, hogy kis darabkákra essen szét.

A krémhez egy mélyebb edényben folyamatos keveréssel karamellizáljuk a cukrot. Amikor szép aranybarnára olvad, továbbra is kevergetve nagyon óvatosan hozzáadjuk az előzőleg felforralt tejszínt.
Fel fog habzani, ezért ne egyszerre öntsük hozzá, hanem lassan, kis adagokban, rögtön elkeverve.
Kis lángon kevergetjük, hogy egységes masszát kapjunk.
Ekkor hozzáadjuk a felaprított csokoládét, és amikor szép krémes masszát kapunk, levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

A margarint kihabosítjuk, hozzáadjuk a diót, rummal ízesítjük.
A csokis krémet robotgéppel habosra keverjük, kanalanként hozzáadjuk a diós masszát.

Az öntethez a borral összeforraljuk a lekvárt, ha szükséges, átszűrjük.

A tortalapot 3 részre szeljük, majd az öntettel minden lapot meglocsolunk, úgy töltjük meg őket a krémmel. A krémrétegek tetejére szórunk a grillázsból is.

A tortát bevonjuk, hűtőbe tesszük másnapig. Ha tehetjük, inkább tálalás előtt szórjuk meg a tetejét maradék grillázzsal, hogy jó ropogós maradjon.
Én még előző este megszórtam, de így is ropogós maradt.




Nagyon – nagyon finom lett!
A torta vendégeknek készült, óriási sikert aratott, ők elnevezték „csodatortának”.


3 megjegyzés:

gionetta írta...

Ez nagyon jó, ezt mentem! Köszi!:-))

Eper írta...

Ez tényleg nagyon finom. Ilyet én is szoktam csinálni! Csak én az összes krémhez tettem ilyen törött grillázst, amit mozsárban törtem én meg.
M.Zsuzsi

mariam írta...

Gondolom hasonlót szoktál csinálni, mert ezt úgy kombináltam össze, ahogy a pillanatnyilag itthon található alapanyagokkal tudtam gazdálkodni, és ahogy éppen eszembe jutott, mit tegyek bele. :-)