Hozzávalók:
9 tojás fehérje
1 teáskanálnyi ecet (vagy citromlé)
25 dkg cukor
9 evőkanálnyi liszt
1/2 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
15 dkg darált dió (vagy
mogyoró, mandula)
Elkészítés:
A tojások fehérjét felverjük
habosra az ecettel.
Amikor már szép habos, több
részletben hozzáadjuk a cukrot, és kemény habot készítünk belőle.
A maradék száraz adalékot
elkeverjük egymással, majd a tojásfehérje habjába forgatjuk óvatosan úgy, hogy
egyenletes masszát kapjunk.
A tésztát egy alul
sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk ( 24-26 cm átmérő), és előmelegített,
közepes hőmérsékletű sütőben (180 C°) kisütjük kb. 30 perc alatt.
A forma karimája mellett
meglazítjuk késsel a rátapadt tésztát, hagyjuk hűlni kis ideig, majd lisztezett
deszkára borítva (vagy rácsra téve) teljesen kihűtjük.
26 cm-es formában 4.5-5 cm magas tortalap lett belőle.
Előfordul, hogy bizonyos
recepteknél megmarad a tojásfehérje, ilyenkor érdemes mélyhűtőben gyűjtögetni,
hogy ne vesszen kárba.
A tésztához tehetünk
kakaóport is 1-2 evőkanállal, ilyenkor ennyivel kevesebb liszt kell hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése