2012. május 14., hétfő

Csokis-diós torta


Hozzávalók:


Krém:

2 tojás
3 evőkanál kakaópor
20 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
1-1.5 dl habtejszín (vagy tej)
5 púpozott evőkanál darált dió
15 dkg vaj/ margarin
3 cl rum

Elkészítés:

A tejet/tejszínt felforraljuk, beleszórjuk a darált diót, amit előzőleg elkevertünk 1 evőkanálnyi kakaóporral. Pár pillanatig kevergetjük, sűrítjük, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk hűlni.

A tojásokat elkeverjük a cukorral és 2 evőkanál kakaóporral.
Kis lángon állandó keveréssel besűrítjük, levesszük a tűzről, és az aprított csokoládéval teljesen simára keverjük. A csokitól langyosra fog hűlni a krém.

A lehűlt diós masszához adjuk a csokis krémet, jól elkeverjük egymással, végül kisebb adagokban hozzáadjuk a kihabosított vajhoz a rummal együtt. 
Egynemű krémet keverünk belőle.
A rumtól kicsit kivilágosodik a krém, egyébként teljesen sötétbarna színe lenne.

A tortalapot kettévágjuk, megtöltjük a krémmel.
A töltés előtt az alsó lapot megkenhetjük valamilyen pikáns lekvárral, vagy pedig a lapokat meglocsolgathatjuk valamilyen befőttlével, likőrrel.
Tetszés szerint variálhatjuk tejszínhabbal is, még finomabb lenne, nekem most nem volt itthon.

Előző nap érdemes elkészíteni, mint minden krémes süteményt, hogy összeérjenek az ízek és a krém is jól megdermedjen. A krém frissen elkészítve kicsit lágyabb, másnapra szépen megszilárdul.





6 megjegyzés:

Gerdi írta...

De jó vastag csokikrém! Csábít, hogy beleharapjak:-)

mariam írta...

Kár, hogy nagy a távolság, van még belőle! :-)

Stefifáni írta...

Akkor légyszíves express, DHL-lel juttasd el nekem az egyik fölösleges szeletet! Nem mondom meg, hogy ki vagyok, de kivagyok!

mariam írta...

Rendben!:-)
Persze nem az van rendben, hogy kivagy.....:-(

Johanna írta...

Kedves Mariam!
Ma találtam rá a blogodra és csak ámulok és bámulok ennyi csodás torta miatt!!!
Nekem a 2010-es ország tortája a kedvencem, de sajnos nem tudom megcsinálni, mert az interneten nem találtam pontos receptet. Tudnál benne segíteni? :)

mariam írta...

Szia Johanna!
Köszönöm a dicséretet!:-)
A receptet is itt megtalálod pl., házias mértékegységekben leírva teljes részletességgel:
http://webcukraszda.hu/edesseg_search.php?id=2017
Üdv!