2012. április 29., vasárnap

Citromos túrókrémes torta


Hozzávalók a tortalaphoz:

8 tojás
24 dkg cukor
16 dkg liszt
1 citrom reszelt héja

 Töltelék:

25 dkg túró
2,5 dl joghurt
1,5 dl citromlé
20 dkg porcukor
1 csomag (10 g) vaníliás cukor ( Bourbon)
1 citrom reszelt héja
5 dl habtejszín
20 g zselatin
1 dl víz  

Oldalára: kb. 3 dkg darált mandula

 Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból piskóta tortalapot sütünk.
Itt 23 cm-es átmérőjű formában készült, 2-2 lap készült belőle, így elég magas lett a torta töltés után, 11 cm.
Alacsonyabb lesz, ha kicsit nagyobb méretű a forma, akár 26-28 cm átmérőjű is lehet, és 2 rétegben töltve (vagy ahogyan sikerült elvágni a lapokat).

A töltelékhez a zselatint beáztatjuk a vízbe, majd kis lángon folytonosan kevergetve áttetszőre feloldjuk, és levesszük a tűzről.

A túrót kikeverjük a cukrokkal, hozzáadjuk óvatosan a joghurtot, adagolva a citromlevet is, és a citromhéjat. A krémből keveset hozzáadunk a zselatinhoz, elkeverjük, majd a zselatint ezután adjuk a nagyobb mennyiséghez.
A tejszín keményre vert habját kis adagokban keverjük lazán a túrókrémhez.
A krém folyós lesz, ezért úgy töltjük meg a tortát, hogy formában, vagy tortakarikával fogjuk körbe a lapokat.

Legjobb előző nap elkészíteni, hogy másnapig jól megkössön a töltelék.
Ekkor levesszük a tortakarikát, oldalára darált mandula (dió, mogyoró) kerül.
Ha nem marad a töltelékből annyi, hogy a tortát körbekenjük ahhoz, hogy rátapadjon a reszelék, kevés vajat keverjünk ki porcukorral, és nagyon vékonyan kenjük meg. Tetszés szerint díszíthetjük.


2 megjegyzés:

Niks. írta...

Szia, szeretném megkérdezni , hogy hogyan teszed fel rá az oldalára a mandulát?! milyen módszerrel? Előre is köszi!

mariam írta...

Szia!

Egy téglalap alakú kis hajlítható kartonlapra (mint pl. a desszertes doboz kartonja)halmozom a diót/mandulát, és alulról felfelé "ráhúzom" lazán az oldalára körbe-körbe úgy, hogy rá is tapadjon.
Üdv!