Hozzávalók:
Tészta adalékai 26 cm átmérőjű tortalaphoz:
25 dkg puha (szoba hőmérsékletű) margarin
25 dkg cukor
4 tojás
10 dkg darált mogyoró
25 dkg liszt
1 csomag (12 gr) sütőpor
0,5 dl erős főzött feketekávé (itt: 1 púpozott teáskanál neszkávé 0,5 dl forró vízzel feloldva)
Krém:
15 dkg fehér csoki
5 dl habtejszín
15 dkg kristálycukor
2 dl tej
5 dkg vaj / margarin
1 csomag karamell ízű pudingpor
3 dl tej
2 evőkanál cukor
Lapok kenéséhez: házi narancslekvár, kb. 9 evőkanállal
Elkészítés:
A tésztához a puha margarint a cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Belekeverjük a darált mogyorót, majd a kávét és a sütőporral elkevert, szitált lisztet.
Sütőpapírral bélelt kerek tortaformába simítjuk a masszát, és előmelegített, kb. 180 -200 °C –os sütőben tűpróbáig sütjük.
A tortalapot hagyjuk hűlni a formában, majd kiborítjuk, teljesen kihűtjük, végül 3 lapra vágjuk, és megtöltjük a hideg krémmel.
A krémmel való töltés előtt a lapokat lekvárral megkenjük.
A krém elkészítését nem írom le részletesen, a "Karamellkrémes torta" leírásánál meg lehet nézni.
A cukor mennyiségén kicsit visszavettem most, elég édes lett így is. Ha túl lágynak ítéljük meg a krémet, akkor oldjunk fel kis lángon kevés folyadékban 1 evőkanálnyi zselatint, és adjuk hozzá óvatosan elkeverve.
A torta a krém miatt családi kérésre készült, mivel nagy siker volt annak idején, és azóta is csak ígérgetem az ismétlést.
A tészta Gerdi receptje alapján lett választva, annyi módosítással, hogy dió helyett mogyoró került bele.
A tészta finom, piskóta-jellegű, kiadós. Jóval korábban elkészült, lefagyasztottam, és most az ünnepek előtt csupán a krémet készítettem el. A fagyasztást nagyon jól viselte, olyan, mintha teljesen frissen készült volna.
Köszönöm a receptet!:-)
10 megjegyzés:
Már megcsodáltam a tortát, csak nem volt időm megdicsérni! S most látom, én inspiráltalak:-) Ez olyan jó, mikor viszontlátjuk egy-egy receptünket! Nekem legalábbis, de gondolom más is így van vele:-)
A krémet meg kinéztem kis keresztlányom szülinapi tortájához tölteléknek.
Én köszönöm:-)
Szia Gerdi!
Érdemes kipróbálni a krémet, nálunk nagyon ízlik mindenkinek.:-)
Sikeres, boldog 2012-es esztendőt kívánok, terveid valóra válásával!
Kedves Jutka!
Közönöm a jó kvánságokat, én is viszont kívánom !!!:-)
Elkészítettem én is a tortát, de volt némi gondom. A krém ízre hibátlan, de a tejszín- hiába volt nagyon hideg- sehogy sem akart felverődni. Egy idő után próbáltam habfixálóval javítani a helyzeten, de ekkor meg kicsapódott, " túrós" lett.A krém nem lett a képen is látható könnyű-habos. Nem tudom Ti milyenchingle márkát használtok, én sajnos nem először járok így a mostani tejszínekkel, de a hullalát nem szeretem.
Szia!
Legalább 30 %-os tejszínt kell használni.Legyen hideg minden eszköz is, előre behűtve.Először kis fordulattal kell felhabosítani, majd erősebb állásra venni, és a végén hozzáadni a habfixálót.
Ha nem szereted a Hulalát, felesben keverheted is, jobb állaga lesz, az ízén pedig javít a valódi tejszín.
Én mindig Hulalát használok kényszerből, a tejcukor allergia miatt.
Remélem tudtam segíteni!:-)
Kedves Mariam, én is hasonlóan jártam a krémmel:-) Majd írok róla egy bejegyzést, mert nagy kaland volt, s talán kiderül, hol szúrtam el. Lehet, a Hulala a titok nyitja?
De végül győztesen kerültem ki a kalamajkából, s ez a lényeg...
Szia Gerdi!
Ha annyira lágy lett, akkor érdemes 1 evőkanál zselatinnal megkötni, akkor már biztos, hogy jó lesz.
A krém a legfinomabb amit valaha ettem, de nem verődik fel a csokis tejszín. Nagyon hideg volt, nagyon sokáig vertem, de semmi. Jó adag zselatinnal mentettem meg a krémet. Nagyon finom tényleg, de nem próbálkozom többet csokis tejszín felverésével.
Szia Renáta!
Nem tudom, miért nem verődött fel. Azt tudni kell, hogy nem olyan lágy-habos lesz, mint a tiszta tejszín, hanem testes, krémes-habos.
Sajnálom, ha csalódást okozott!
Megjegyzés küldése