Hozzávalók:
1 db 3 tojásos sárga piskóta tortalap (26 cm)
1 db 3 tojásos kakaós piskóta tortalap
Krém:
4 tojás sárgája
10 dkg cukor
1 kiskanál liszt
5 dkg reszelt csokoládé
2 dl forró tej
20 dkg vaj
1 púpozott kávéskanál kakaópor
Elkészítés:
A krémhez a tojások sárgáit habosra keverjük a cukorral, elkeverjük benne a lisztet, a csokoládét, felöntjük óvatosan a forró tejjel, és gőz fölött folyamatos keveréssel besűrítjük.
(Ez eltart egy kis ideig, a végén eluntam és kis lángra tettem, ekkor megemberelte magát végre a krém, és szépen besűrűsödött.
Igazából nem a végén untam el, jóval hamarább, de igyekeztem nagyobb fokú türelmet tanúsítani, csupán a vége felé jutott oda a dolog, hogy a gőzről levettem.)
Hagyjuk a krémet teljesen kihűlni.
A vajat egy csipetnyi sóval alaposan kihabosítjuk, a kihűlt krémet kanalanként hozzáadjuk a kakaóval együtt, és egynemű krémet kavarunk belőle.
A tortalapokat megtöltjük a töltelék krém 2/3-ad részével, a maradékkal bevonjuk kívülről, és tetszés szerint díszíthetjük.
Ez a torta egy gyors vasárnapi süteménynek készült, bár nem ezt akartam, de ez lett belőle...
Terveimben „Dobos torta” szerepelt, és másként alakult, nem volt hozzá elég időm.
Ezt a krémet fel tudtam volna még dúsítani elképzelésem szerint kb. 3 dl tejszín felvert habjával, akkor még lazább lett volna a töltelék.
Mivel azonban már eredetileg is abból készült, ami éppen volt itthon tartalékban, tejszín nem volt, így nem is került bele.
2 megjegyzés:
Szia,
szeretnék valami könnyen elkészíthető tortát sütni kisfiam szülinapjára és ezt néztem ki. Szerinted ezt bevonhatom marcipánnal?
Üdv,
Orsi
Szia Orsi!
bevonhatod, de mindenképpen át kell kenni vajas krémmel (vaj+porcukor habosra keverve) az egész tortát a bevonat alá.
Üdv: Marica
Megjegyzés küldése