2010. december 12., vasárnap

Máktorta citromkrémmel



Hozzávalók:

Mákos piskótalap:

5 tojás
10 dkg cukor
4 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
8 dkg darált mák
1/2 citrom reszelt héja

A tojások fehérjét felverjük, kanalanként hozzáadva a cukrot, kemény habot verünk belőle.
A tojások sárgáit egyenként adjuk hozzá jól kikeverve, majd a sütőporos, szitált liszt és a mák keverékét adjuk lazán a masszához a reszelt citromhéjjal együtt.
Előmelegített, 180 °C-os sütőben sütjük ki, kb. 20 perc alatt. (Itt 26 cm-es formában.)

Sárga piskótalap:

3 tojás
9 dkg cukor
6 dkg liszt, - ugyanúgy sütjük ki, mint a mákosat.

Krém:

1 csomag vanília ízű pudingpor
1 evőkanálnyi liszt
12 dkg cukor (kb. 5 evőkanálnyi)
3 dl tej
2 tojás sárgája
2 kisebb citrom leve
15 dkg szobahőmérsékletű vaj / margarin
1 csomag vaníliás cukor (Bourbon)
15 dkg porcukor

Tetejére:

2 dl édes habtejszín
1 csomag habfixáló

A lapok locsolásához:

narancslikőr, - vagy másmilyen likőr
vagy megkenhetjük őket valamilyen pikáns lekvárral, pl. narancslekvárral
vagy meglocsolgathatjuk citromleves-cukros sziruppal,- tetszés szerint, ami otthon kéznél van.

Elkészítés:

A krémhez a pudingport elkeverjük a liszttel, a cukorral, a tojások sárgáival, csomómentesre keverjük a citromlével és kevés tejjel.
A maradék tejet felforraljuk, óvatosan felöntjük a pudingos masszát, és folyamatos keveréssel besűrítve felfőzzük.
A krémet időnként megkevergetve kihűtjük.

A vajat csipetnyi sóval jól kihabosítjuk, a cukrokat kis adagokban hozzáadva krémesre keverjük.
A hideg pudingos masszát robotgéppel simára keverjük, kanalanként adjuk a kihabosított margarinhoz jó alaposan kikeverve, míg teljesen egynemű, könnyű krémet kapunk.

A lapokat megtöltjük a krémmel, kívülről tejszínhabbal vonjuk be.

A töltelékhez adhatunk még kb. 2 dl tejszínhabot is habfixálóval felverve, még könnyebb lesz tőle a krém.
Nekem most nem volt itthon, de így nagyon finom lett, másnapra jól összeérnek az ízek.

12 megjegyzés:

Erga írta...

Nagyon finom látszik, így fotón is, nagyon szívesen megkóstolnám.

Stefifáni írta...

Nagyon jól néz ki, a mákosat különösen szeretem. Kérnék szépen egy szeletet belőle, Köszi előre is.

mariam írta...

Kár, hogy messze vagy, mert van még belőle, tényleg finom lett! :-)

mariam írta...

Stefifáni küldenék, de tudod milyen érzékeny a tejszín, kockázatos lenne... :-)

Andi/cuki írta...

A sógorom miatt mákos recepteket keresek Karácsonyra, s ez nagyon szuperül néz ki!:-))

Bianka írta...

csodásan néz ki

mariam írta...

Köszönöm Andi :-), szerintem is ünnepi alkalomra megfelel.

mariam írta...

Köszönöm Bianka! :-)

Citromhab írta...

Ezt a tortát választottam az ünnepi menübe, a citrom és a mák miatt és persze azért mert olyan gyönyörű!
Csak remélni tudom, hogy az enyém is ilyen szépre és finomra sikerül majd:-))

mariam írta...

Köszönöm szépen Citromhab! :-)
Biztos sikerülni fog, és remélem ízleni fog a családnak!
Áldott ünnepeket kívánok! :-)

Kiskukta írta...

Békés, Boldog Karácsonyt!

mariam írta...

Köszönöm szépen Noémi, viszont kívánok én is minden jót az ünnepek alkalmából Neked és a családodnak egyaránt! :-)