2010. augusztus 22., vasárnap

Narancskrémes mandulás torta



Hozzávalók:

1 db 3 tojásos piskóta tortalap (26 cm)

1 db mandulás tortalap:

7 tojás fehérje
21 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál narancslé (vagy citromlé)
5 dkg liszt
1 csapott kávéskanál sütőpor
9 dkg darált mandula
½ narancs reszelt héja (vagy citrom)

Krém:

5 dl tej
6 evőkanál cukor
2 csomag vanília ízű pudingpor
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
2 dl narancslé
5 dl habtejszín
1 evőkanál zselatin

Továbbá:

2 db nagyobb őszibarack (vagy narancs)
0.5 - 1 dl narancslé a lapok megöntözéséhez

Elkészítés:

A mandulás laphoz a tojások fehérjét felverjük, fokozatosan hozzáadva a cukrokat, a narancslevet, kemény habot készítünk.
Belekeverjük a sütőporral, mandulával, és narancshéjjal előzőleg elkevert lisztet, és sütőpapírral bélelt formába simítjuk a masszát.
Előmelegített, 180 °C-os sütőben kisütjük kb. 25 perc alatt.
A formában hagyjuk 5-10 percet, kiborítjuk, és miután teljesen kihűlt, két lapra szeljük.

A krémhez a pudingport a tejjel, a narancslével és a cukorral folyamatos keveréssel besűrítve felfőzzük, narancshéjjal, vaníliás cukorral ízesítjük, majd időnként megkevergetve kihűtjük.

A kihűlt krémet robotgéppel simára keverjük, és lazán beleforgatjuk a tejszín keményre vert habját is.
A zselatint kb. 1 dl vízben (még finomabb lesz, ha narancslében) elkeverjük, hagyjuk kicsit állni, majd kis lángon állandó keveréssel áttetszőre feloldjuk.
Hozzáadunk 3-4 evőkanálnyi krémet, elkeverjük, majd a többi krémhez adjuk, és óvatosan átkevergetjük, hogy a könnyű habos krémet ne nagyon törjük össze.

A tortát a formában töltjük meg, a lapokat narancslével (vagy valamilyen likőrrel) kissé meglocsolgatjuk.
Az egyik mandulás lap kerül alulra, megszórjuk darabolt naranccsal vagy őszibarackkal, krémet simítunk rá.
Erre a sima piskóta kerül, gyümölcs, krém, és ismét mandulás lap.
Tetejét krémmel vonjuk be.

Tetszés szerint díszítjük.

A felvágott torta:



Nálam a díszítés egy narancsos kandírozott görög édesség volt csokoládéval bevonva, belül finom keserű-édes szirupos töltelékkel, ajándékba kaptuk. Önmagában kissé kesernyés, a csokival kombinálva nagyon finom lett. Legalábbis nekem ízlett, akinek nem, az átadhatta nekem.

A torta saját elképzelés szerint, és pillanatnyilag otthon található alapanyagokból készült, az egyik szempont a felhalmozódott tojásfehérje hasznosítása volt.
A krémet gyakran szoktam készíteni, mert nagyon finom, könnyű, bármilyen piskótaféleséghez jól illik.
Tudom ajánlani, mindig mindenkinek elnyeri a tetszését, biztos siker.

9 megjegyzés:

Thrini írta...

Nagyon szép a tortád!!
Jó, hogy erre jártam, mert érdekelhet ez a tojásfehérjéből sütött lap. Van egy csomó fehérje a fagyasztóban, de annyira nem akaródzik pavlovát csinálni.
Szeretném megtudni tőled, hogy ha sütök egy ilyen lapot, akkor az ugyanúgy viselkedik, kb. mint egy piskótalap? Tehát használhatom mondjuk egy túrókrém alá?

mariam írta...

Köszönöm szépen!:-)
Olyan, mint a piskóta, a színe világosabb, és nem lett olyan magas, mintha teljes tojásokkal készült volna. Így is kb. 3-4 cm magas lett.
Nyugodtan használhatsz olyan krémeket hozzá, mint a piskótákhoz, a túrókrémet is.
Üdv: Marica

Itt is van pár receptem, ahol tojásfehérjét kell használni:
http://www.tortaimado.hu/search/label/Alapt%C3%A9szt%C3%A1k%20receptjei
http://nassolo.blogspot.com/search/label/Toj%C3%A1sfeh%C3%A9rj%C3%A9vel

Thrini írta...

Köszi, ki fogom próbálni, elpusztítom a fehérje tartalékomat! :))

Bianka írta...

Nagyon fenséges lett, biztos az íze is az :)

mariam írta...

Köszönöm Bianka! :-)

Névtelen írta...

<< Szia Mariann! Évek óta sütögetek, főleg kelttésztát, mivel a tortákkal nincs szerencsém, sem izben, sem diszitésben, ezért elmondhatom, hogy igazán finom tortát még nem ettem, mert a cukrászda-i nem izlik, nem házias jellegü az ize.!! Egyszer ha arra járok bekopogtatok hozzád egy szeletért, mert ilyen guszta tortákat, még álmomban sem láttam! :-) üdv.: fekatalina

mariam írta...

Szia!
Kár, hogy eldöntötted magadról, hogy a tortákhoz nincs szerencséd, nagyobb önbizalommal többre vihetnéd! :-)
Szerintem ne is ragaszkodj a torta-formához, elvégre az csak egy forma, szögletes formában is elkészítheted a krémes sütiket, nem olyan nagy tudomány.
Nálam is hol így sikerül, hol úgy, és vannak kifejezetten balszerencsés napjaim, amikről jobb említést sem tenni.
A lényeg a szándék, ízre minden jó lesz a végére...
Sok sikert! :-)

lucillaposta írta...

Gyönyörűek a tortáid, ezért kapsz tőlem egy díjat. Nézz be hozzám.

mariam írta...

Köszönöm szépen! :-)