
Egy újabb olvasói levelet kaptam, és ismét egy fiatalembertől, Petertől.
Peter barátnőjét Vikit lepte meg a 22. születésnapjára a képen látható gyönyörű szívtortával!
Peter először sütött, ezért külön elismerés illeti munkája miatt!
Külön gratulálok Vikinek születésnapja alkalmából, és lelkes hódolójának is remekművéhez!
A torta a korábban Zoli által elkészített Epres charlotte, az általam kreált Meggyes charlott, és a szokásos piskótám kombinációjának alapján készült némi módosítással.

Peter csatolta a gondosan összeállított receptet is:
Hozzávalók:
30 - 35 dkg babapiskóta
1 db 7 tojásos piskóta tortalap
Töltelék:
50 dkg eper
50 dkg Mascarpone sajt
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 púpozott evőkanál zselatin
2.5 dl habtejszín
2 dl frissen facsart narancslé
½ lime leve
Díszítés:
1 csomag tortazselé por
30 dkg eper
Elkészítés:
A tortalapot két lapra szeljük, kapcsos tortaformába illesztjük az egyik lapot.
A tortalap széléből előzőleg levágunk egy kicsit körben, hogy a babapiskótákat mellé lehessen állítani a forma széle mentén.
Mielőtt a babapiskótákat beillesztjük, belső oldalukat egy pillanatra megmártjuk narancslében, vagy narancs-likőrben, vigyázva, hogy nehogy eláztassuk őket.
Az eper felét átpasszírozzuk, és elkeverjük a cukorral kikevert krémsajttal. (Mascarponéval)
Kevés vízben, lassú lángon langyosra feloldjuk a zselatint, és amikor már áttetsző, elkeverjük a fél lime levével, és beledolgozzuk a Mascarponés masszába.
A tejszín keményre vert habját óvatosan beleforgatjuk krémbe, végül a maradék, kis
darabokra vagdalt epret adjuk hozzá.
A piskótalapot is meglocsolgatjuk egy kis narancslével (likőrrel), erre kerül az epres krém fele, amelyre a mascarponés krém felét simítjuk. Rátesszük a másik lapot, és ugyanígy járunk el.
Amikor már megdermedt, (inkább másnap), szépen leválasztjuk róla a karikát.
Rakhatunk rá egy a gyümölcshöz színben illő vastagabb szalagot is!
Tetejét kirakjuk szép, felezett eperszemekkel, és tortazselével bevonjuk.

Peternek köszönöm szépen a fotót és a leírást!
8 megjegyzés:
Gyönyörű
Azt hiszem szeretnék én is ilyen tortát a 'sokadik" szülinapomra a páromtól.
Úgyhogy lenyúlom a receptet és a képeket. :-)
minden elismeresem, Peter. gratulalok. nem mindennapi dolog, amivel meglepted a baratnod. ugyes munka :-)))).
Hát nekem is ilyen pasi kellene, de még a saját születésnapomra is saját magamnak kellett elkészíteni saját kis kacsóimmal a komplett ebédet (leves, főkaja, édesség). Majd legközelebb, a következő életemben gondosabban ügyelek a pasi kiválasztására. Csakis olyan jöhet számításba, aki süt, főz és utána elmosogat, rendet csinál. A jelenlegi pasim (gyermekeim apja) csak megeszi, amit készítek (bár attól függ, hogy mit - nagyon válogatós) és még el sem mosogat.
Gratulálok én is Péternek, biztosan nagyon szereti a barátnőjét, ha ilyenekre vetemedik! sok sikert!
Nagyon jól néz ki. 2010 május 29.ére megcsinálom a páromnak, méghozzá a 21. születésnapjára... nagyon szépen köszönöm ezt a csodás receptet
üdv rebi :)
Rebi, örülök, hogy tetszik, sok sikert hozzá! :-)
Először is gratulálok Péternek! Gyönyörű torta! Én a napokban próbálkozom meg vele a férjem születésnapjára, remélem sikerül. A szalag csak simán rá van kötve?
Köszönettel,
Wolfné D. Viktória
Szia Viktória!
Biztosan sikerülni fog!:-)
Szerinte simán rá van kötve a szalag, ha netán nem maradna rajta, rá lehet tűzni.Én már tűztem fel gombostűvel, amelyiknek színes feje van, és nagyon igyekeztem megjegyezni, hová és hányat szúrtam bele.:-)
Sok sikert a tortához, és boldog szülinapot a férjednek!:-)
Megjegyzés küldése