
Hozzávalók:
Tészta:
13 dkg vaj
6 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 tojás sárgája
18 dkg liszt
Tetejére:
citromkrém
tejszínhab / vagy 5 dkg porcukor és 2 evőkanál baracklekvár
Elkészítés:
A vajat a cukorral és a citromhéjjal robotgéppel összekeverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, és a lisztet.
Cipót formálunk belőle, és letakarva hűtőbe tesszük 1 órára.
Lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy egy 26 cm-es kapcsos tortaformát ki tudjunk vele bélelni úgy, hogy 2-3 cm magas pereme is legyen.
Villával megszurkáljuk a tésztát, hogy ne púposodjon fel a sütés folyamán.
Előmelegített, 220 °C –os sütőben kb. 10-15 perc alatt aranysárgára sütjük.
Rácsra téve kihűtjük.
Közben elkészítjük a citromkrémet, megtöltjük vele a tortát, és hagyjuk megdermedni.
Kínálhatjuk tejszínhabbal (mi így ettük), de a továbbiakban eljárhatunk a recept leírása szerint így is:
Tálalás előtt 1-2 órával beállítjuk magas hőfokra a sütőben a grillt. A tészta szélét alumínium fóliával betakarjuk, hogy ne barnuljon meg nagyon, majd a krémet megszórjuk 5 dkg porcukorral.
6-8 percre a sütőbe tesszük, míg a cukor elolvad, és barnulni kezd.
Hagyjuk kihűlni, és tegyük hűtőbe.
Kínálás előtt a baracklekvárt megolvasztjuk, átpasszírozzuk, megkenjük vele a torta tetejét, és citromkarikákkal díszítjük.
Előző nap érdemes elkészíteni.
A recept a Torták, sütemények, csemegék c. könyvben található.
1 megjegyzés:
Nagyon guszta. Megint egy kipróbálandó recept a sorban.
Megjegyzés küldése