
Fotó: innen
Hozzávalók:
Tortalap:
20 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 teáskanál őrölt fahéj
15 dkg vaj
Krém:
30 dkg porcukor
2 teáskanál citromlé
1 dl narancslé
50 dkg reszelt sárgarépa
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
½ teáskanál reszelt gyömbér
4 tojás
1.25 dl fehér bor
1 csomag (10 gr) zselatin
4 dl habtejszín
Tetejére:
1 dl habtejszín, darabolt dió, vagy mogyoró, pisztácia
Elkészítés:
A tortalaphoz az olvasztott, de már nem meleg vajat a cukros, fahéjas liszttel villával elkevergetjük, és ezt a morzsalékot egy 28 cm átmérőjű kapcsos tortaformába nyomkodjuk. Előmelegített, közepes hőfokú sütőben kb. 15 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A krémhez a cukrot elkeverjük a citromlével, kis lángon addig melegítjük lassan, míg a cukor karamellizálódni kezd. Rögtön hozzáadjuk a narancslevet, és a fűszerekkel ízesített reszelt répát.
A keveréket visszatesszük a tűzre, felforrósítjuk, és még további 5-8 percet főzzük.
Ekkor tojások sárgáját és a bort adjuk hozzá, és lassú tűzön forrpontig krémesre főzzük (felforrnia nem szabad!), miközben robotgéppel folyamatosan keverjük.
A tálat hideg vízbe állítva, még pár percet keverjük a krémet.
A zselatint kevés vízben, kis lángon állandó keveréssel feloldjuk, és amikor már áttetsző, a krémhez keverjük. Hagyjuk kihűlni.
Amikor már kezd dermedni, beleforgatjuk a tejszín keményre vert habját is.
A krémet a formában hagyott tortalapra simítjuk, és másnapig (de legalább 6-8 órára) hidegre tesszük.
A forma oldalát lekapcsoljuk, tejszínnel bevonjuk a tortát, és tetszés szerint díszítjük.
2 megjegyzés:
Megint egy baj van ezzel a tortával, hogy ott van a képen és nem az én asztalkámon, az én tányérkámban a maga valójában és nem virtuálisan. Éhes vagyok!!!!!!!!!!!!!!!! Hol van a tortám? Meg akarom enni! Most! Azonnal! nagyon jól néz ki! Gratulálok! Még nem sütöttem répából semmit, de ki fogom próbálni! Köszi!
Igen,baj van a tortával, most az a baj, hogy ezt nem én sütöttem, és a legnagyobb az, hogy nem áll az asztalomon!! :-)
amúgy köszönöm.... :-)
Megjegyzés küldése