2009. május 3., vasárnap

Barackos torta



Hozzávalók:
(18 cm átmérőjű kerek tortaformához)

Tészta:

3 tojás
3 evőkanál hideg víz
csipetnyi só
6 kissé púpozott evőkanál kristálycukor (finom szemcsés)
6 közepesen púpozott evőkanál egyszer fogós liszt
1/2 mokkáskanál sütőpor
1/2 mokkáskanál szalalkáli

Krém:

10 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg Mascarpone
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló

Dekoráció:

pár szem darabolt eper
kb. 3 - 4 db felezett, hámozott konzerv őszibarack, vékonyra szeletelve, nagyjából egyforma nagyságúra formázva
a befőtt leve
1 csomag színtelen tortazselé
pirított mandulaszeletek (kb. 5 dkg)

Elkészítés:

Először a krémet készítjük el, amelyhez a vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd beledolgozzuk a Mascarponét, és a végén a habfixálóval jó keményre vert tejszínt adjuk hozzá.
Félretesszük a hűtőbe.

A piskótához a tojások fehérjét kemény habbá verjük.
A tojás sárgáját a sóval és vízzel, valamint a cukorral együtt addig keverjük, amíg jó krémes állagú nem lesz, óvatosan beleszórjuk folyamatos keverés mellett a szalalkálival és sütőporral elkevert és átszitált lisztet, végül a tojáshabot forgatjuk bele.

A masszát sütőpapírral bélelt formába simítjuk, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 35 percig sütjük.
Miután megsült, rácsra tesszük a formában, majd 10 perc elteltével borítjuk ki, leszedjük a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni.

A kihűlés után 3 lapra vágjuk a tésztát, belső oldalukat meglocsolgatjuk a befőtt levével.
A krémmel megtöltjük úgy, hogy maradjon belőle a torta tetejére, oldalára, és a díszítéshez is.
Külső felületének megkenése után egy órára betesszük a hűtőbe.

Ezután először a torta oldalát borítjuk be a pirított mandulával, majd tetszés szerint elrendezzük a gyümölcsöt, és vékonyan bevonjuk zselével.
Ha marad a zseléből, egy lezárt üvegben eláll a hűtőben kb. egy hétig, más sütik díszítésére is használható.
Végül a maradék krémet a nyomózsákba téve díszítjük a torta szélét.

A tortát készítette Viki barátnőm, a Falatozzunk blog gazdája.

2 megjegyzés:

Judili írta...

Szia!
Nem egy tortát sütöttem már erről az oldalról, és mindegyik telitalálatnak bizonyult :)
Így most sem volt kérdés, hogy innen keressek egyet Anyukám szülinapjára.
Nagyon finom ez a torta :)
Az egyetlen, ami nem teljesen úgy sikerült, az a tészta. Nem tudom, hogy mit csináltam rosszul, de elég lapos lett. Kicsit "gyanús" volt, hogy 3 tojás kell hozzá, így dupla adaggal dolgoztam. De így is lapos lett. Gyorsan sütöttem így még hozzá egy 3 tojásos lapot :)
Ezt leszámítva tökéletes :)
Köszönet érte :)
Judili

mariam írta...

Szia Judili!

Ahogy írtam is, a barátnőm készítette el, 18 cm-es formában. Biztos vagyok benne, hogy 3 lapra tudta vágni, nem tudom, mi lehetett a baj vele, hogy nagyon laposra sikerült.
Ettől eltekintve örülök, hogy ízlett! :-)