
Az interneten ismerkedtem meg a budapesti Vikivel, aki nyugdíjasként lelkes tortakészítő háziasszony, és aki rendíthetetlen türelemmel, nagyon ügyesen kísérletezik különféle díszítési technikákkal, láthatóan nagyszerű eredménnyel.
Most ennek a húsvéti marcipános tojástortájának receptjét és fotóját küldte el nekem, amit nagy örömmel fel is teszek!
Azóta ő is blog-írásra adta a fejét, a Falatozzunk című blog gazdája lett.
A torta részt vett a Mindmegette húsvéti receptversenyén, és bekerült a díjazottak közé az 5.helyen ! Gratulálok, Viki!!!! :-)
Én pedig ezzel a tortával kívánok minden kedves olvasómnak nagyon kellemes húsvéti ünnepeket!
Hozzávalók:
Fehér piskóta:
8 tojás fehérjének habja
24 dkg kevert liszt (finom és fogós)
20 dkg átszitált porcukor
csipetnyi só
1 teáskanál sütőpor
5-6 dkg olvasztott, de már nem meleg vaj
Krém:
1. Csokikrém:
1/2 csomag vanília ízű pudingpor
2-3 evőkanál (ízlés szerint) cukor
1.5 dl tej
10 dkg tortabevonó étcsokoládé
15 dkg vaj
2. Csokikrém: az előzőek szerint, plusz 10 dkg darált dió
Burkolathoz, díszítéshez:
Kb. 70 dkg marcipán massza (kétszeres)
Ételfesték - legjobb a paszta állagú, de ha por alakú van, akkor csináljunk belőle egy kevés alkohollal jó sűrű pasztát, úgy gyúrjuk bele a marcipánba, és óvatosan bánjunk vele, mert minimális kell belőle.
Cukormáz sárga festékkel megfestve (jó sűrű legyen!).
Rum a locsoláshoz (kb. 0.5 dl)
Díszek ragasztásához:
1 tojásfehérje, villával egy kicsit összekeverve
Elkészítés:
A marcipánból előre megszínezzük a virágokhoz, és a zöld csíkokhoz szükséges mennyiséget.
Megsütjük a tortalapot, előmelegített sütőben, közepes hőfokon.
Két nagy lapot sütünk gáztepsiben, utána vágjuk ki, nem túl nagy méretű, kerek lapokra.
A krémekhez a pudingport a cukorral és a tejjel simára keverjük, kis lángon kevergetve besűrítjük, hozzáadjuk a csokit, és addig keverjük, amíg elolvad a csoki. (A diósnál a csoki előtt adjuk a pudinghoz a diót.)
Időnként megkevergetjük, és amikor kihűlt, elektromos habverővel a szobahőmérsékletű vajjal habosra keverjük.
A krémeket hűtőbe tesszük dermedni kb. 2 órára.
A lapokat meglocsoljuk rummal, váltakozva megtöltjük krémmel, egy barna, egy diós krém, ismételve. A tetejét nem kell krémezni, csak rummal átkenni.
Betesszük a hűtőbe, és legalább két órán át hagyjuk hűlni, hogy a torta jól megdermedjen, és könnyebben lehessen faragni.
Ezután éles késsel tojás alakúra formázzuk, és bekenjük vajkrémmel vékonyan.
(A vajkrémhez kb. 5 dkg vajat alaposan kikeverünk 10 dkg porcukorral.)
Ismét visszatesszük a hűtőbe két órára.
A megdermedt tortát beburkoljuk marcipánnal, tetszés szerint díszítjük a színezett masszával.
A díszeket tojásfehérjével ragasztjuk a burkolathoz.
Ha van otthon éppen élelmiszerlakk, átfújjuk, hogy szép fényes legyen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése