2009. március 22., vasárnap

Vajkrém (alapkrém)

Hozzávalók:

50 dkg cukor
1.5 dl víz
2 evőkanál citromlé
50 dkg szoba hőmérsékletű vaj/ esetleg margarin

Elkészítés:

A cukrot a vízzel felforraljuk, és amikor feljön a habja, a habot nedves ecsettel leszedegetjük, és közben az edény falát is körben megtisztítjuk a lerakódásoktól.
Ha ezt a műveletet nem végezzük el, a vajkrémünk ki fog kristályosodni.
Ha elértük a kellő sűrűséget (túl se főzzük, mert könnyen karamellizálódhat!), hozzáadjuk a citromlevet, és tovább forraljuk még kb. 3 percig, majd levesszük a tűzről. Tetejét locsoljuk meg pár cseppnyi vízzel, takarjuk le fedővel, és hagyjuk szoba hőmérsékletűre kihűlni.

Amikor kellőképpen lehűlt, kis adagonként hozzáadjuk a habosra vert vajhoz, és jól kihabosítva elegyítjük.
Ezt a kész vajkrémet ízesíthetjük tetszés szerint.

Ha a szokásosnál kevesebb (kb. 3 dl) tejjel készített, sűrűre főzött, lehűtött pudinggal keverjük el, könnyebb krémet kapunk.
A hozzáadott folyadék mennyiségére ügyeljünk, mivel a vaj nem képes sok folyadékot felvenni, és a krém ettől túl lágy lesz, folyós, és szemcsés.

2 megjegyzés:

Anikó írta...

Hát azért ez nem vajkrém, legfeljebb margarinkrém :(

mariam írta...

Ha vajjal készül, vajkrém.