2009. február 4., szerda

Diós karamellás torta



Hozzávalók:

30 dkg vaj
30 dkg porcukor
20 dkg ép diószem (pecan dióval is szép)
5 db tojás
1 evőkanál híg méz
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1.25 dl tej

Elkészítés:

5 dkg vajat 8 dkg cukorral addig melegítünk, amíg a cukor kristálymentesen felolvad, majd habosra keverjük.
Egy 20 cm átmérőjű, kikent, sütőpapírral bélelt kerek tortaformába simítjuk, majd szép, ép, fél diószemekkel úgy rakjuk ki, hogy domború oldaluk lefelé nézzen.

A maradék vajat habosra verjük, hozzáadagoljuk a többi cukrot, a tojásokat, a mézet, a sütőporral elkevert lisztet, és a tejjel robotgéppel alaposan kikeverjük.
A tésztát a karamelles rétegre öntjük, elsimítjuk, és 60 percig sütjük előmelegített, 180 °C – os sütőben.
Tűpróbával ellenőrizzük!

A formában 5 percig pihentetjük, majd a torta szélét óvatosan meglazítjuk vékony pengéjű késsel, és úgy borítjuk tálcára, így az alsó diós rész kerül felülre.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Akárhogy is keresem, hogy hány tojás kell hozzá, nem lelem!
;)

mariam írta...

Köszönöm, hogy szóltál!
Jól látod, amit nem látsz, véletlen lemaradt! :-)
Még egyszer köszönöm, pótoltam!!!!

Névtelen írta...

Szia! Mogyoróval is ki lehet próbálni?

Előre is köszi a választ!

mariam írta...

Szia!
Persze, hogy lehet mogyoróval is, vagy akár mandulával. Sokszor variálok én is, ami éppen van.

Névtelen írta...

Kedves Mariam,
nagyon tetszik a blogod, sok a jo recept. Nagyon orultem ennek a dios karamella tortas receptnek, de egy kis gondom volt vele: annyira konnyu volt a tesztaja, hogy szetment, nem tudom mi tortent vele. Es szerintem nagyon edes volt. A tarsosagnak tetszett azert... koszi Noemi

mariam írta...

Szia Noémi!
Köszönöm szépen! :-)
A cukor mennyiségén lehet változtatni, viszont azt nem tudom, miért ment szét a tészta, a sütőtől is függhet.
Üdv: Marica