2009. február 3., kedd

Csokoládémáz (tejfölös)




Hozzávalók:

15 dkg étcsokoládé
2.5 dl tejföl

Elkészítés:

A darabokra tördelt csokoládét gőzfürdőben felolvasztjuk, majd kevergetve kihűtjük.
Mielőtt megdermedne ismét a csokoládé, a tejföllel habosra keverjük.
(A tejfölről előtte öntsük le a híg savós részt!)
Tészták bevonására alkalmas.

Mindig jó minőségű csokoládét használjunk, kakaótartalma 50 % felett legyen, és az olvasztásához tördeljük össze kis darabokra.
Lassan történjen az olvasztás, ugyanis ha túlhevítjük, összecsomósodik (már testhőmérsékleten, 36°C – on olvad).
Teljesen száraz edényt használjunk fedő nélkül, mert ha a gőz lecsapódik, vagy csak egy csepp víz kerül bele, már tönkreteszi a csokoládénkat.

Fotó: Flickr

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Fog érződni rajta a tejföl íze.Ezt szeretnék csinálni a szűlinapi tortám bevonására, bocs ha buta kérdés még viszonylag kezdő vagyok és csak 13 éves.Előre köszönöm a választ.

mariam írta...

Szia! Nem fog érződni a tejföl íze.
Sok sikert a tortádhoz! :-)

Cottage Taste írta...

Kedves Mariann!
Fehér csokoládéból is lehet bevonatot készíteni ezzel a tejfölös módszerrel?

mariam írta...

Szia!
Nem próbáltam még, gondolom, igen.
De ez csak feltételezés. :-)