
Fotó
Citromos krém 1.
Hozzávalók:
2 tojás
2 evőkanál liszt
20 dkg porcukor
1 dl tej
2 citrom reszelt héja
1 citrom szűrt leve
15 dkg puha vaj / margarin
Elkészítés:
A tojásokat a liszttel kikeverjük, hozzáadjuk a cukrot, majd a tejet, és lassú lángon, kevergetve sűrűre főzzük.
Levesszük a tűzről, kavargatva langyosra lehűtjük, ezután keverjük bele a citromlevet, a héjat, és a vajjal habosra keverjük.
Naranccsal is elkészíthető, 1 narancs levét és reszelt héját használjuk fel hozzá.
Sütemények, torták töltésére alkalmas.
Citromos krém 2.
Hozzávalók:
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája
2 citrom leve
1/2 citrom reszelt héja
10 dkg vaj
Elkészítés:
Az adalékokat a vaj kivételével habverővel egyneművé keverjük, majd gőz fölött tovább kevergetve besűrítjük, és lehűtjük.
A habosra kevert vajjal elegyítjük a citromos, kihűlt krémet.
Készíthetjük úgy is, hogy a vajjal együtt sűrítjük össze az adalékokat, ekkor lényegesebben tovább tart a művelet.
Piskóták, lapok töltésére alkalmas.
Citromos krém 3.
Hozzávalók:
3 tojás sárgája
3 dkg liszt
5 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja és leve
2,5 dl tej
Elkészítés:
A cukrot a tojás sárgákkal habosra keverjük habverővel, hozzáadjuk a lisztet, a citromhéjat és a levet.
A tejet felforraljuk, azonnal felöntjük vele lassan a citromos krémet, és állandó keveréssel sűrűre főzzük kis lángon.
A krémet időnként megkeverve kihűtjük, és utána töltjük meg vele a süteményt.
Citromos krém 4.
Hozzávalók:
1 csomag vaníliás pudingpor
3 evőkanál liszt
10 dkg cukor
5 dl tej
25 dkg Ráma margarin / vaj
15 dkg porcukor
1 citrom leve
Elkészítés:
A pudingport elkeverjük a liszttel és 10 dkg cukorral, felöntjük lassan a felforralt tejjel, és kis lángon, állandó keveréssel sűrűre főzzük, majd időnként megkavargatva kihűtjük.
A margarint habosra keverjük a 15 dkg porcukorral, elegyítjük a hideg pudingos masszával, és ízesítjük a citrom levével.
Citromos krém 5.
Hozzávalók:
5 dl tej
5 evőkanál liszt
25 dkg puha Ráma margarin/vaj
25 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja és leve
Elkészítés:
A lisztet kevés tejjel csomómentesre kikeverjük, majd lassan felöntjük a többi felforralt tejjel, és kis lángon, folyamatos keveréssel sűrűre főzzük. Időnként megkavargatva hagyjuk teljesen kihűlni.
A margarint habosra keverjük a porcukorral és a citrom levével, majd egynemű krémmé keverjük a tejes masszával, végül ízesítjük a citromhéjjal is.
Citromos krém 6.
Hozzávalók:
6 dl tej
2o dkg cukor
2 csomag vanília puding
25 dkg Ráma margarin
1 citrom reszelt héja és leve
Elkészítés:
A pudingot a cukorral és a tejjel a szokásos módon sűrűre főzzük, levesszük a tűzről, és időnként megkavargatva kihűtjük.
A habosra kevert margarinnal egynemű krémmé keverjük, a citromlével és a héjjal ízesítjük.
Tölteléknek is megfelel, és díszítésre is alkalmas.
25 megjegyzés:
Szia!
A tej helyett lehet vizet használni, vagy inkább ne?
Szia Péter!
Szerintem tejjel jó, nem tudom, milyen lenne vízzel.
Szia! Melyiket ajánlod ha több rétegű tortát szeretnék kèszíteni?
Szia!
A 2.és a 3. változat kisebb tortához elég, a többi kiadósabb.
Kedves Mariann!
A 3. citromos krémet ha nagyobb mennyiségben csinálom, alkalmas arra, hogy a torta oldalát bekenjem vele, és erre fog tapadni a fondant/marcipán? Ez a mennyiség egy 26cm-s tortára elég? Én kisebb tortába és kívülre kenném.
Még egy kérdés, hogy ha emeletes tortát szeretnék, akkor jó-e ha hurkapálcát szúrok az alsóba, hogy megtartsa a fölsőt? A második emeletet ugyanúgy tehetem papírkarikára? Ha bevonom alufóliával akkor nem fog elázni?Vagy mit javasolsz?
Köszönöm!
Erzsébet
Bocs, a Citromos krém 2.-t akartam írni.... :)) Köszi!
Erzsébet
Szia Erzsébet!
Mivel tejes, nedves, és nem lesz jó. Válasszál vajas krémet erre a célra.
Amikor emeletes tortát csináltam, én is hurkapálcikát használtam, vagy a vastagabb szívószálat, arra pedig a következő torta alá kartonlap-karikát, így nagyon jól megmaradt. Vagy folfackba, vagy alufóliába is csomagolhatod, így nem ázik át.
Üdv!
26 cm-es tortába tölteléknek elég, kívülre bevonni már kevésnek tartom, szerintem nyugodtan duplázd meg. Ha kisebb a torta, akkor mondjuk másfélszeresét vedd kb. A citromlevet talán kihagynám belőle, mert valószínűleg attól már nedvesebb lesz a krém, nehogy baj legyen belőle, bár pont ez adja meg az ízét. :-) Vagy mondjuk a krém kétharmadába tegyél citromlevet, és amivel bevonod, abba ne.
Szia. Nekem a 3-as vált be legjobban. Dupláztam, hogy kívülről is le tudjam kenni. Jah és persze kihülő félben tettem hozzá egy kis margarint. Jobb lett a tartása
Marian 2 változatot piskotalapokra is lehet kenni?
Meg az oldalára?
A 2.változatot lehet piskotalapokra kenni meg a torta oldalára???
Szia! Köszi a visszajelzést és az ötletet!:-)
Igen Ramóna, lehet tölteni is, és bevonni a tortát is.
Köszönöm ezt a sok változatot, most készítek először citrom krémet,nekem a pudingos tetszik és kakaós piskótába töltenék.
örülök, hogy tetszenek! :-) Biztosan finom lesz ez a változat, nálunk a párom kedvence a citromos krém, és így időnként váltogatom őket. :-)
Szia. A 3. változatot mint láttam kivülre is kenhetem és burkolhatom fondantal. De láttam azt is, hogy a citromot jó ha ki hagyom, hogy ne oldja a fondantot. Most akkor mehet citromossan vagy sem? Mert én úgyan is be szeretném burkolni fondantal.
Talán jobb, ha kihagyod, nehogy felesleges legyen a munkád. Üdv!
Szia , Tegnap elkészítettem a citromkrém 1-et. Nagy sikert aratott, nagyon finom .
Szia Andi! Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy ízlett! :-)
Sziasztok.én az 1est szemeltem ki.van egy 26cm-es tortaformám(3réteg piskóta+az oldala).elég az 1adag belőle,vagy inkább duplázzam?lehet a külsejét burkolni vele?köszi a választ
Szia!Ha biztosra akarsz menni, vedd a másfélszeresét, akkor valószínűleg mindenhová jut belőle.
Szia! A 3-as krémnek elég jó a tartása tölteni és burkolni is? Tetszik, hogy nincs benne vaj, de nem lesz túl lágy a krém? Köszönöm!
Lehet, hogy nem lenne hozzá elég stabil.
Sziasztok. Melyik a legfinomabb?
Az 1.receptet nem ajanlom senkinek!!!!! Nagyon rossz az allaga nagyon keves a mennyiseg egyszoval kukaba valo!!!!
Megjegyzés küldése