2008. december 16., kedd

Charlotte




Hozzávalók:

Téglalap alakú piskótalap:

10 dkg Ráma margarin
8 tojásfehérje
8 evőkanál cukor
8 evőkanál liszt

Kerek piskótalap: az előbbi tészta mennyiségének a fele

Tejszínhabos krém:

50 dkg tejszínhab
2 dkg zselatin
1/2 dl víz
5 dkg porcukor

Karamell krém:

10 dkg Ráma margarin
5 dkg kristálycukor
½ dl tejszín

Elkészítés:

A kemény habbá vert tojásfehérjébe keverjük a cukrot, a langyos margarint, és a lisztet.
Kidolgozzuk a tésztát, egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, majd kb. 10 -12 perc alatt kisütjük, előmelegített sütőben, 180 °C - on.

Elkészítjük a kör alakú piskótalapot is.

A téglalap alakú tésztát megkenjük lekvárral, piskótatekercset készítünk, s hagyjuk egy kicsit pihenni, hogy a piskóta beszívja a lekvárt.
A tekercset vékony szeletekre vágjuk, majd a szeletekkel egy mély, félgömb alakú formát kibélelünk, amit megtöltünk a tejszínhabkrémmel.

A tejszínhabkrémhez a keményre vert habot összekeverjük porcukorral, majd a meleg vízben felolvasztott zselatint óvatosan, kevergetve belecsurgatjuk.

A karamellkrémhez a cukrot egy serpenyőben karamellizáljuk, felöntjük a tejszínnel.
A puha margarint habosra kavarjuk, és lassan hozzáadjuk a karamellt.

A kerek piskótalapot megkenjük a karamellkrémmel, ráhelyezzük a tejszínhabos krém tetejére, ez lesz a torta alja.
A hűtőbe tesszük 1-2 órára, majd kiborítjuk a tálaló tálcára.
Nagyon mutatós, érdekes sütemény.

A fotó Emmancska munkája, az Origo fórumáról.

Nincsenek megjegyzések: