
Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg darált mogyoró / vagy dió
35 dkg liszt
½ kávéskanál sütőpor
30 dkg fagyos vaj / vagy margarin
20 dkg porcukor
1 tojás
1 tojás sárgája
1 csipetnyi só
1 csomag vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
1 késhegynyi őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
Rátét:
2 evőkanál zsemlemorzsa
20 dkg málna-, vagy ribizlilekvár
Kenéshez:
1 tojás sárgája
1 evőkanál tejszín
Elkészítés:
A mogyorót (diót), a lisztet, és a sütőport elkeverjük, összemorzsoljuk a felkockázott fagyos vajjal, gyors mozdulatokkal. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojást, a tojás sárgáját, a fűszereket, és a reszelt citromhéjat.
Összegyúrjuk, két cipót formálunk belőle, és letakarva hideg helyre tesszük 30 percre.
Az egyik cipót kerekre nyújtjuk, és egy kb. 24 cm átmérőjű, kikent, lisztezett formába igazítjuk. Ha nincs pitetorta formánk, kapcsos tortaforma is jó, ebben az esetben készítsünk 3-4 cm – es peremet a tésztának.
A tésztát megszurkáljuk villával, zsemlemorzsával megszórjuk, és a lekvárt rásimítjuk.
A másik cipót is kinyújtjuk, csíkokra szabjuk (vagy vékony rudakat sodrunk a tésztából).
Az alsó tészta peremét körbekenjük a tejszínnel elkevert tojássárgájával, átlósan rányomkodjuk a tésztacsíkok végét, majd a rácsot is megkenegetjük.
Előmelegített, 180 °C – os sütőben 1 órán át sütjük.
Kihűlés után szeletelve kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése