
Hozzávalók:
Omlós tésztalap:
25 dkg liszt
13 dkg hideg vaj
7 dkg cukor
1 tojás
Csokis tortalap:
14 dkg étcsokoládé
9 dkg vaj
6 tojás
18 dkg porcukor
15 dkg liszt
Krém:
1.3 dl habtejszín
25 dkg túró
3 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
½ citrom leve és reszelt héja
1 mokkáskanál kakaópor
Díszítés:
5 dkg tortabevonó csokoládé
5 dkg fehér csokoládé
10 dkg vaj
(2-3 evőkanál lekvár az alaplap kenéséhez)
Elkészítés:
Az omlós tésztához hideg kézzel gyorsan elmorzsoljuk a vajat a liszttel, összedolgozzuk a tojással, a cukorral, cipót formálunk belőle, és hűtőben pihentetjük kb. fél órát.
A tésztát 0.5 cm vastagságra nyújtjuk, egy kb. 26 cm-es, sütőpapírral bélelt kapcsos kerek formába nyomkodjuk, villával megszurkáljuk.
10 percig sütjük előmelegített, 220 °C – os sütőben.
Hűlni hagyjuk, majd a formából kiborítjuk. Ez a tészta lesz a torta alapja.
A csokoládét darabokra tördelve vízfürdőben megolvasztjuk, majd levéve, a vajjal elegyítjük.
A tojások sárgáit a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a még folyós csokoládét, majd a szitált lisztet, és beleforgatjuk a fehérjék keményre vert habját is.
A tortaformát papírral béleljük, a masszát belesimítjuk, és 180 °C – os sütőben kisütjük, kb. 35-40 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizhetjük!
Rácsra borítva kihűtjük, és két egyforma vastagságú lapra vágjuk.
A krémhez a túrót jól kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a citrom héjával és levével, majd óvatosan elkeverjük a tejszín kemény habjával.
Ebből a krémből elveszünk 4-5 evőkanállal, és a kakaóporral külön kikeverjük.
A formába visszatesszük az omlós alaplapot, megkenjük bármilyen pikáns lekvárral. Erre tesszük az egyik barna lapot, amelyen elsimítjuk a kakaós krémet, majd ráfektetjük a másik megmaradt lapot is. Tetejére a fehér tejszínes-túrós krém kerül.
A díszítéshez külön-külön megolvasztjuk vízfürdőben a darabokra tördelt csokoládékat, majd levéve, 5-5 dkg vajjal alaposan elkeverjük a masszákat.
A folyékony csokoládékat sima kemény felületre öntjük (pl. a tepsi hátsó oldala) úgy, hogy kissé elterüljön a felületen, majd késsel, vagy zöldséghámozóval, vagy sajtszeletővel forgácsokat készítünk.
A barna forgácsokkal a torta oldalát díszítjük (előtte kenjük meg egy kis maradék krémmel, hogy rá tudjon tapadni), a fehéret a tetejére halmozzuk, óvatosan, hogy ne tördeljük meg őket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése