2008. augusztus 20., szerda

Szedertorta



Hozzávalók:

Tészta:

40 dkg liszt
25 dkg étkezési keményítő
25 dkg porcukor
2 tojás
2 tojássárgája
1 teáskanál sütőpor
30 dkg Ráma margarin

Töltelék:


8 dkg darált mandula
1 db nagy rétesalma
3 dkg zsemlemorzsa
75 dkg szeder
5 dkg cukor

Díszítés:


1 tojássárgája
1 evőkanál tejszín



Elkészítés:


A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk, és fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.

A mandulát száraz serpenyőben szép barnára pirítjuk.

A tészta kétharmadát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és sütőpapírral bélelt kb. 26 cm-es tortaformába illesztjük.

Villával megszurkáljuk, zsemlemorzsával megszórjuk.

15 percig hideg helyen pihentetjük, majd tisztított, vékony almaszeletekkel egyenletesen beborítjuk.

A szedret, a cukrot és a mandulát óvatosan összevegyítjük, az almára simítjuk,

és a maradék kinyújtott tésztával befedjük.

A tojássárgáját a tejszínnel összekeverjük, és rákenjük a tészta tetejére.

Előmelegített, forró sütőben kezdjük a sütést, majd 30 perc után csökkentsük a hőfokot, és még 30 percig süssük tovább.

A formában pár órát hagyjuk állni, hogy a töltelék is egészen kihűljön.

Szeletekre vágva, porcukorral megszórva kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések: