2008. május 16., péntek

Emeletes gyümölcstorta


A tortát Török Nóra készítette, kb. 3 évvel ezelőtt, 12 éves korában, a testvérbátyja ballagására.
Természetesen nem egyedül, némi segítséggel.
A segítség inkább útmutatásokból állt, és ami tőle tellett, önálló munkát végzett.
A piskóta sütésétől kezdve, a töltésig, díszítésig, stb.

Szerintem becsületére vált, mert ez volt az első komolyabb „cukrász”- teljesítménye, és egy emeletes tortával kezdeni igazán nagy-nagy ügyességre vall egy gyereklány esetében, no és természetesen erős önbizalomra!
Ez utóbbi akkor is bizonyítást nyert, amikor a torta töltésénél határozottan kijelentette, szerinte ennyi krém nem kell bele. Mondom: kell!
Nem, ő úgy látja, ez sok, és nem is teszi bele. Kész.

Nos, itt volt némi nézeteltérésünk, huzavona ide-oda, végül akkor sikerült meggyőzni, amikor nyomatékosan figyelmeztettem, hogy akinek nulla a tapasztalati háttere, az ne akarjon mennyiségi kérdésekben dönteni.

Persze minden ment a maga útján, a torta szép lett, finom lett úgy, ahogy illik!
A dicsőség Nórát illeti, a dekoráció is kizárólag az ő ügyességének eredménye!

Emeletes gyümölcstorta


Hozzávalók:


1 db kb. 15 cm átmérőjű piskóta tortalap, 3 tojásos (ezt mi egy kis lábossal oldottuk meg)
1 db 26 cm átmérőjű piskóta tortalap, 8 tojásos

Töltelék:

2 db 5 dl-es gyümölcsjoghurt ( a gyümölcsökhöz illő)
2 db 5 dl-es Hulala növényi hab (vagy bármilyen tejszínhab készítmény)
20 dkg porcukor
2 evőkanál zselatinpor
50 dkg eper (kb.)
1 doboz őszibarackbefőtt


Elkészítés:

A nagyobb tortalapot 3 lapra szeljük, a kisebbet 2 lapra.

A zselatint kevés befőttlébe áztatjuk, majd kis lángon, kavargatva feloldjuk. Hozzáadunk néhány kanál joghurtot, elkeverjük, ezt a többi joghurthoz adjuk.

A tejszínből kemény habot készítünk, a cukorral kikeverjük, majd egyharmad részét a bevonáshoz félretesszük, a többit pedig elkeverjük a joghurttal.

A gyümölcsökből kiválasztunk szép darabokat a díszítéshez, a maradékot feldaraboljuk.

A lapokat meglocsolgatjuk kissé befőttlével, és megtöltjük a krémmel úgy, hogy a krém alatt alaposan megszórunk minden lapot gyümölccsel.

A két tortalapot külön-külön töltjük meg, tejszínhabbal bevonjuk, oldalát darált dióval meghintjük, és a kisebb tortát ezután illesztjük a nagyobb torta tetejére.

Tetszés szerint díszítjük a félretett gyümölcsökkel, habrózsákkal, és citromfű levélkékkel.


Nincsenek megjegyzések: