2008. április 11., péntek

Lekváros máktorta


Hozzávalók:


15 dkg Ráma margarin
15 dkg cukor
4 tojás
1/2 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
½ kávéskanál fahéj
15 dkg darált mák
3 evőkanál tej
1 csomag vanília ízű pudingpor
7 dkg liszt
½ csomag sütőpor


Töltelék: bármilyen pikáns lekvár

Máz:

½ citrom leve
1 csomag vaníliás cukor
porcukor


Elkészítés:


A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, fehéredésig verjük, majd eldolgozzuk a tojások sárgáival, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal, a fahéjjal, a mákkal, a tejjel, és a sütőporral, pudingporral elkevert liszttel. Végül beleforgatjuk a fehérjék keményre vert habját is.

Papírral bélelt, vagy kikent, lisztezett formába simítjuk, és előmelegített, 180 °C-os sütőben sütjük ki, kb. 40 perc alatt.

A tortát rácson hűtjük ki, kettévágjuk, megkenjük lekvárral a tetejét, és az oldalát is.

A mázhoz jól kikeverjük a vaníliás porcukrot a citromlével, és bevonjuk vele a tortát. (Annyi cukrot adjunk hozzá, hogy kissé sűrűbb masszát kapjunk.)

Megszórhatjuk mákkal, darabolt dióval, mandulával, mogyoróval.

Nincsenek megjegyzések: