2008. március 9., vasárnap

Krémes.....torta helyett




Hozzávalók a tésztához:

25 dkg liszt
15 dkg Ráma margarin
1 tojássárgája

1 dl tejföl
1 evőkanál ecet
csipetnyi só

Krém:

4 csomag vaníliás pudingpor
15 dkg cukor
9 tojás fehérje
20 dkg porcukor

1.2 liter víz

Elkészítés:

A tészta alapanyagait összedolgozzuk.
Én mindenhez tönköly fehérlisztet használok, a tejfölt eléggé bőkezűen sikerült adagolnom, amitől a tészta kissé ellágyult. 
Két egyforma cipót készítettem, és hogy visszanyerje szilárdabb állagát, hűtőbe tettem, ami amúgy sem árt neki, akár 1-2 óra is lehet, mert könnyebb vele dolgozni a nyújtásnál.

Olyan tepsit használjunk, amelynek van mélysége, mert a krémet a tepsiben fogjuk tölteni a lapok közé.

Sütőpapíron kinyújtjuk a tésztát két lapban, kicsit nagyobbra, mint a gáztepsi alja (ugyanis sülés közben kissé összeugrik). A papírral együtt ráemeljük a megfordított tepsire, és előmelegített, 180 °C-on kisütjük őket külön-külön.
Itt megemlíteném, hogy a kinyújtott lapot villával szurkáljuk meg, mert a tészta a sütés folyamán felpúposodik. 
Azt is megemlíteném, hogy így is felpúposodik, meg úgy is…, de ez izgalomra nem ad okot, természetes velejárója.
Gyorsan sül, kb. 15 perc alatt, amikor pirosodik a teteje, akkor jó.

A krémhez a pudingokat a 10 dkg cukorral és 2 dl vízzel csomómentesre keverjük.
Egy nagyobb, kb. 5 literes lábasban 1 liter vizet forralunk, ebben felfőzzük az előbbi masszát, majd beleforgatjuk a tojások fehérjének keményre vert habját, amelyben már a 20 dkg cukrot is elkevertük. 
Tovább forraljuk az egészet 3-4 percig. 

Nagyon sok krém lesz belőle! Úgy tessék elképzelni, hogy az edény dugig lesz habos masszával, komolyan mondom, nem győztem a kézi habverővel elegyíteni a habot a pudingos krémmel!
A tészta egyik lapját a tepsibe fektetjük, erre öntjük a még meleg krémet. A felső lapot (amelyik szebbre sikeredett) szépen felkockázzuk, és így tesszük a tetejére, amikor már a krém kihűlt.
A kockák mentén felszeleteljük, és jól megszórjuk vaníliás porcukorral.
Ezt egyébként tovább is lehet fejleszteni, mégpedig Francia krémes verzióra.
Ehhez 0.5 liter tejszínt kemény habbá verünk, és a sárga krémre simítjuk.

Karamellmázzal vonjuk be a felső lapot:

½ kávéskanál neszkávét 5 evőkanál tejben feloldunk, és 20 dkg cukrot hozzáadva, kis lángon folyamatosan kevergetjük, hogy a cukor felolvadjon.
Ha sűrűsödni kezd, levesszük a tűzről, elegyítjük 7 dkg vajjal, és gyorsan! rásimítjuk a tésztalap egyenletesebb oldalára.

Elnézést kérek, hogy a torták közé becsempésztem ezt a  krémes-receptet.
Ma készítettem, és úgy gondoltam, mivel olyan egyszerű és nagyszerű, hátha másoknak is megtetszik a recept.
Kezdőknek is bátran merem ajánlani!
Vannak olyan tésztaféleségek, mint pl. az omlós tészták, amelyek készítésénél megmarad a tojásfehérje, és bizony azt is hasznosítani kellene.
Én általában azt csinálom ilyenkor, hogy kis műanyag dobozokban (margarinos, stb.) elteszem a mélyhűtőbe, gondosan ráírom, hány darab van benne (ez a lépés időnként kimarad, később jön a saccolás), és időnként előveszem, amikor eszembe jut.
Persze sosem akkor jut az eszembe, amikor kellene, hogy még ideje is legyen kiolvadni, így csak gyűlik, és gyűlik….
Most végre megtörtént a csoda, kivettem előző nap a fagyasztóból, szemre felmértem a mennyiséget, és úgy ítéltem meg, pont elég a krémeshez.


17 megjegyzés:

Gabriella írta...

Szia,
Teljesen véletlenül találtam meg a bloggodat, de nagyon szupin néz ki. Epertorta recepteket kerestem a kislányom 1 szülinapjára. Mivel eperhercegnönek becézzük és több helyen is tartjuk a szülinapot, kénytelen vagyok több fajta epertortával elöállni. Végülis mindig ugyanazt csinálni unalmas, nem igaz?
Ez a krémes meg istenien néz ki. Simán bekerülhet a torták közé.

üdv,
Gabriella
www.gabriellaskeuken.blogspot.com

mariam írta...

Szia, Gabriella!
Köszönöm az elismerést!
A kislányodnak nagyon aranyos beceneve van, remélem, sikerül valami jópofaságot kitalálni neki a szülinapjára!
Még sok-sok boldog szülinapot kívánok neki!
Üdv: Marica

SZINTIA írta...

Marica!

A krémes az egyik nagy kedvencem!
Nagyon régen készítettem és a receptje sincs meg. Hamarosan beütemezem!

Nagyon tetszik a tojásfehérje-hasznosítás is! Nálam rengeteg végzi a lefolyóban!:(
Köszönöm az ötletet!

Szintia

mariam írta...

Szia, Szintia!
Nagy kár, ha a lefolyóba kerül, mert elég sok minden készülhet belőle. Gondoltam is, hogy külön ki kellene ezeket a recepteket egyszer végre gyűjtenem, hogy kapásból tudjuk, hova nyúljunk ilyen esetben.:-)
Üdv: Marica

SZINTIA írta...

Zseniális ötlet!!!:)

Névtelen írta...

most próbálom ki a recepted remélem sikerül.az eperhercegnő pedig nem aranyos,hanem rajzfilmbe illő.

mariam írta...

Én is remélem sikerül, a sógornőmtől van a recept, aki azt mesélte, hogy a legkétbalkezesebb ismerőseinek is sikerült eddig, annyira egyszerű.
Nekem mindig jó lett, és nagyon finom, tényleg olyan, mint a cukrászati.
Szerintem egy szülőnek szabad annyira elfogultnak lenni a gyerekével szemben, hogy akár rajzfilmbe illő névvel becézze, és azt biztos szeretettel teszi, ettől válik aranyossá. :-)
Az Eperhercegnőnek pedig van dallama...., aki viseli, valószínű, boldog tőle!- ez a lényeg.
Üdvözlettel: Marica

Névtelen írta...

Szia!
Ma megsütöttük a krémest, a recepted alapján. Nagyon jól ,sikerült. Végre egy recept, amit ha elkészíttek tényleg úgy sikerül mint ahogy le van írva.
Legközelebb a francia krémes változattal próbálkozom.
Biztos nagyon finom lesz az is.
Üdv.: mivimackó

mariam írta...

Szia Micimackó!
Örülök, hogy megelégedésedre szolgált a recept és a végeredmény! :-)

pistee írta...

Szia
Nagy örömömre szolgált, hogy rátaláltam oldaladra. Rögtön be is tettem a kedvenceim közé, és szeretnék a jövőben rendszeres látogatód lenni. Bár nem vagyok egy született cukrász, de nagyon jó lenne, ha pár dolgot el tudnék készíteni. Azt hiszem a krémessel fogom kezdeni. Azért gondoltam erre, mert említetted, hogy a legnagyobb két balkezes is meg tudja csinálni. Hát majd meglátjuk! :) Majd beszámolok róla, hogy sikerült.

mariam írta...

Szia Pistee!
Köszönöm, hogy látogatóm lettél, gyere csak máskor is! :-)
Nyugodtan fogjál hozzá a krémeshez, biztos sikerülni fog! :-)
Sok sikert: Marica

Névtelen írta...

Szia Marica :)

Tegnap rábukkantunk a receptre,és elhatároztuk,hogy ma elkészitsük.. Neki is kezdtünk anyámmal a Krémes készítésnek,és már ott áll az asztalon a finom sütemény.
Egyszerű, gyorsan elkészül,és nagyszerű.

Hálásak vagyunk a receptért :)
Üdv,Krisztina

mariam írta...

Szia Krisztina!
Nagyon örülök, hogy tetszett a recept, és ízlett! :-)
Üdv: Marica

Névtelen írta...

Sziasztok,
KARAMELLMÁZ másképp: 10 dkg cukrot világosra karamellizálunk, lehúzzuk a tűzről, feloldjuk 5 evőkanál tejjel és 7 dkg margarinnal, ha feloldódott, 10 dkg cukrot adunk hozzá, visszatesszük a tűzre, kis lángon folyamatosan kevergetjük, hogy a cukor felolvadjon, és forraljuk egy picit, majd rásimítjuk a tésztalapra. (Ekler fánkra is tökéletes, nem csak a francia krémesre.)
Kedves Marica! Nagyon guszták a sütijeid! :) Igazán kedvet csinálsz a receptek kipróbálásához!
Jó sütögetést mindenkinek! Katica

mariam írta...

Katica, köszönöm szépen az elismerést, és köszi, hogy megosztottad velünk a receptet!:-)
majd beírom a receptbe is! :-)

Névtelen írta...

Haho, en Olaszo.-ban szulinapi torta helyett csinaltam meg a kremesedet(sosem csinaltam meg kremest). Az olasz sogornonek es a nepes csaladnak nagyon izlett!!!!!Sajnos ebben az orszagban nincs tejfol, igy azt tobbnyire joghurttal, vagy tejszinnel potlom
:(
En sem vagyok egy sutodes csaj, de sikerult jol elkeszitenem. Koszi
eva

mariam írta...

Szia Éva!
Nagyon örülök, hogy sikered volt a sütivel!
További minden jót kívánok!
Üdv!:-)