
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt
15 dkg Ráma margarin
1 tojássárgája
1 dl tejföl
1 evőkanál ecet
csipetnyi só
15 dkg Ráma margarin
1 tojássárgája
1 evőkanál ecet
csipetnyi só
Krém:
4 csomag vaníliás pudingpor
15 dkg cukor
9 tojás fehérje
20 dkg porcukor
1.2 liter víz
15 dkg cukor
9 tojás fehérje
20 dkg porcukor
1.2 liter víz
Elkészítés:
A tészta alapanyagait összedolgozzuk.
Én mindenhez tönköly fehérlisztet használok, a tejfölt eléggé bőkezűen sikerült adagolnom, amitől a tészta kissé ellágyult.
Két egyforma cipót készítettem, és hogy visszanyerje szilárdabb állagát, hűtőbe tettem, ami amúgy sem árt neki, akár 1-2 óra is lehet, mert könnyebb vele dolgozni a nyújtásnál.
Olyan tepsit használjunk, amelynek van mélysége, mert a krémet a tepsiben fogjuk tölteni a lapok közé.
Sütőpapíron kinyújtjuk a tésztát két lapban, kicsit nagyobbra, mint a gáztepsi alja (ugyanis sülés közben kissé összeugrik). A papírral együtt ráemeljük a megfordított tepsire, és előmelegített, 180 °C-on kisütjük őket külön-külön.
Itt megemlíteném, hogy a kinyújtott lapot villával szurkáljuk meg, mert a tészta a sütés folyamán felpúposodik.
Azt is megemlíteném, hogy így is felpúposodik, meg úgy is…, de ez izgalomra nem ad okot, természetes velejárója.
Gyorsan sül, kb. 15 perc alatt, amikor pirosodik a teteje, akkor jó.
Gyorsan sül, kb. 15 perc alatt, amikor pirosodik a teteje, akkor jó.
A krémhez a pudingokat a 10 dkg cukorral és 2 dl vízzel csomómentesre keverjük.
Egy nagyobb, kb. 5 literes lábasban 1 liter vizet forralunk, ebben felfőzzük az előbbi masszát, majd beleforgatjuk a tojások fehérjének keményre vert habját, amelyben már a 20 dkg cukrot is elkevertük.
Tovább forraljuk az egészet 3-4 percig.
Nagyon sok krém lesz belőle! Úgy tessék elképzelni, hogy az edény dugig lesz habos masszával, komolyan mondom, nem győztem a kézi habverővel elegyíteni a habot a pudingos krémmel!
A tészta egyik lapját a tepsibe fektetjük, erre öntjük a még meleg krémet. A felső lapot (amelyik szebbre sikeredett) szépen felkockázzuk, és így tesszük a tetejére, amikor már a krém kihűlt.
A kockák mentén felszeleteljük, és jól megszórjuk vaníliás porcukorral.
A kockák mentén felszeleteljük, és jól megszórjuk vaníliás porcukorral.
Ezt egyébként tovább is lehet fejleszteni, mégpedig Francia krémes verzióra.
Ehhez 0.5 liter tejszínt kemény habbá verünk, és a sárga krémre simítjuk.
Karamellmázzal vonjuk be a felső lapot:
½ kávéskanál neszkávét 5 evőkanál tejben feloldunk, és 20 dkg cukrot hozzáadva, kis lángon folyamatosan kevergetjük, hogy a cukor felolvadjon.
Ha sűrűsödni kezd, levesszük a tűzről, elegyítjük 7 dkg vajjal, és gyorsan! rásimítjuk a tésztalap egyenletesebb oldalára.
Ha sűrűsödni kezd, levesszük a tűzről, elegyítjük 7 dkg vajjal, és gyorsan! rásimítjuk a tésztalap egyenletesebb oldalára.
Ma készítettem, és úgy gondoltam, mivel olyan egyszerű és nagyszerű, hátha másoknak is megtetszik a recept.
Kezdőknek is bátran merem ajánlani!
Kezdőknek is bátran merem ajánlani!
Vannak olyan tésztaféleségek, mint pl. az omlós tészták, amelyek
készítésénél megmarad a tojásfehérje, és bizony azt is hasznosítani
kellene.
Én
általában azt csinálom ilyenkor, hogy kis műanyag dobozokban
(margarinos, stb.) elteszem a mélyhűtőbe, gondosan ráírom, hány darab
van benne (ez a lépés időnként kimarad, később jön a saccolás), és
időnként előveszem, amikor eszembe jut.
Persze sosem akkor jut az eszembe, amikor kellene, hogy még ideje is legyen kiolvadni, így csak gyűlik, és gyűlik….
Persze sosem akkor jut az eszembe, amikor kellene, hogy még ideje is legyen kiolvadni, így csak gyűlik, és gyűlik….
Most
végre megtörtént a csoda, kivettem előző nap a fagyasztóból, szemre
felmértem a mennyiséget, és úgy ítéltem meg, pont elég a krémeshez.
17 megjegyzés:
Szia,
Teljesen véletlenül találtam meg a bloggodat, de nagyon szupin néz ki. Epertorta recepteket kerestem a kislányom 1 szülinapjára. Mivel eperhercegnönek becézzük és több helyen is tartjuk a szülinapot, kénytelen vagyok több fajta epertortával elöállni. Végülis mindig ugyanazt csinálni unalmas, nem igaz?
Ez a krémes meg istenien néz ki. Simán bekerülhet a torták közé.
üdv,
Gabriella
www.gabriellaskeuken.blogspot.com
Szia, Gabriella!
Köszönöm az elismerést!
A kislányodnak nagyon aranyos beceneve van, remélem, sikerül valami jópofaságot kitalálni neki a szülinapjára!
Még sok-sok boldog szülinapot kívánok neki!
Üdv: Marica
Marica!
A krémes az egyik nagy kedvencem!
Nagyon régen készítettem és a receptje sincs meg. Hamarosan beütemezem!
Nagyon tetszik a tojásfehérje-hasznosítás is! Nálam rengeteg végzi a lefolyóban!:(
Köszönöm az ötletet!
Szintia
Szia, Szintia!
Nagy kár, ha a lefolyóba kerül, mert elég sok minden készülhet belőle. Gondoltam is, hogy külön ki kellene ezeket a recepteket egyszer végre gyűjtenem, hogy kapásból tudjuk, hova nyúljunk ilyen esetben.:-)
Üdv: Marica
Zseniális ötlet!!!:)
most próbálom ki a recepted remélem sikerül.az eperhercegnő pedig nem aranyos,hanem rajzfilmbe illő.
Én is remélem sikerül, a sógornőmtől van a recept, aki azt mesélte, hogy a legkétbalkezesebb ismerőseinek is sikerült eddig, annyira egyszerű.
Nekem mindig jó lett, és nagyon finom, tényleg olyan, mint a cukrászati.
Szerintem egy szülőnek szabad annyira elfogultnak lenni a gyerekével szemben, hogy akár rajzfilmbe illő névvel becézze, és azt biztos szeretettel teszi, ettől válik aranyossá. :-)
Az Eperhercegnőnek pedig van dallama...., aki viseli, valószínű, boldog tőle!- ez a lényeg.
Üdvözlettel: Marica
Szia!
Ma megsütöttük a krémest, a recepted alapján. Nagyon jól ,sikerült. Végre egy recept, amit ha elkészíttek tényleg úgy sikerül mint ahogy le van írva.
Legközelebb a francia krémes változattal próbálkozom.
Biztos nagyon finom lesz az is.
Üdv.: mivimackó
Szia Micimackó!
Örülök, hogy megelégedésedre szolgált a recept és a végeredmény! :-)
Szia
Nagy örömömre szolgált, hogy rátaláltam oldaladra. Rögtön be is tettem a kedvenceim közé, és szeretnék a jövőben rendszeres látogatód lenni. Bár nem vagyok egy született cukrász, de nagyon jó lenne, ha pár dolgot el tudnék készíteni. Azt hiszem a krémessel fogom kezdeni. Azért gondoltam erre, mert említetted, hogy a legnagyobb két balkezes is meg tudja csinálni. Hát majd meglátjuk! :) Majd beszámolok róla, hogy sikerült.
Szia Pistee!
Köszönöm, hogy látogatóm lettél, gyere csak máskor is! :-)
Nyugodtan fogjál hozzá a krémeshez, biztos sikerülni fog! :-)
Sok sikert: Marica
Szia Marica :)
Tegnap rábukkantunk a receptre,és elhatároztuk,hogy ma elkészitsük.. Neki is kezdtünk anyámmal a Krémes készítésnek,és már ott áll az asztalon a finom sütemény.
Egyszerű, gyorsan elkészül,és nagyszerű.
Hálásak vagyunk a receptért :)
Üdv,Krisztina
Szia Krisztina!
Nagyon örülök, hogy tetszett a recept, és ízlett! :-)
Üdv: Marica
Sziasztok,
KARAMELLMÁZ másképp: 10 dkg cukrot világosra karamellizálunk, lehúzzuk a tűzről, feloldjuk 5 evőkanál tejjel és 7 dkg margarinnal, ha feloldódott, 10 dkg cukrot adunk hozzá, visszatesszük a tűzre, kis lángon folyamatosan kevergetjük, hogy a cukor felolvadjon, és forraljuk egy picit, majd rásimítjuk a tésztalapra. (Ekler fánkra is tökéletes, nem csak a francia krémesre.)
Kedves Marica! Nagyon guszták a sütijeid! :) Igazán kedvet csinálsz a receptek kipróbálásához!
Jó sütögetést mindenkinek! Katica
Katica, köszönöm szépen az elismerést, és köszi, hogy megosztottad velünk a receptet!:-)
majd beírom a receptbe is! :-)
Haho, en Olaszo.-ban szulinapi torta helyett csinaltam meg a kremesedet(sosem csinaltam meg kremest). Az olasz sogornonek es a nepes csaladnak nagyon izlett!!!!!Sajnos ebben az orszagban nincs tejfol, igy azt tobbnyire joghurttal, vagy tejszinnel potlom
:(
En sem vagyok egy sutodes csaj, de sikerult jol elkeszitenem. Koszi
eva
Szia Éva!
Nagyon örülök, hogy sikered volt a sütivel!
További minden jót kívánok!
Üdv!:-)
Megjegyzés küldése