
St. Honore torta
pici só
20 dkg cukor
½ dkg vaníliás cukor
5 dkg vaj
8 dkg liszt
2 tojás
4 tojás sárgája
8 dkg cukor
½ dkg zselatin
½ dl víz
1 dkg vaníliás cukor
6 cl likőr (pl. narancs)
A tojásfehérjéket a cukorral és a vaníliás cukorral gőz fölött kemény habbá verjük. A sütőt 100°C-ra melegítjük, a tortaformát sütőpapírral kibéleljük, a habot egyenletesen elterítjük rajta. Betesszük a sütőbe, és kb. 5 óra alatt megszárítjuk.
A vajat a vízzel és a sóval felforraljuk, a lisztet hozzáadva simára keverjük, majd levesszük a tűzről, és a két tojást külön-külön alaposan belekeverjük.
A sütőt
A keményítőt kevés tejjel és a tojás sárgákkal kikeverjük. A többi tejet a cukorral és a vaníliával felforraljuk, óvatosan felöntjük vele az előbbi masszát, és sűrűre főzzük. A krémet időnként megkevergetve kihűtjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, a kihűlt krémmel összekeverjük, hozzáadjuk a likőrt. A zselatint lassú tűzön, kevergetve feloldjuk a vízben, és langyosan a krémhez keverjük. A krémet a kihűlt hablapra nyomjuk nyomózsákkal (vagy egyenletesen elsimítjuk rajta), és a fánkocskákkal körberakjuk.
Az oldalára is kenjünk a krémből, és mandulaforgáccsal díszítsük.
Forrás: mitsussek.hu
Fotó: Stock
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése