2008. február 29., péntek

Kókuszkrémes torta

Kókuszkrémes torta


Hozzávalók:

Mézes tortalap:

20 dkg liszt
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál méz
1 tojás
10 dkg porcukor
2,5 dkg margarin

Piskótalap:

4 tojás
20 dkg porcukor
4 evőkanál hideg víz
5 dkg porcukor
½ csomag sütőpor
1 evőkanál kakaópor
20 dkg liszt

Krém:

5 dl tej
5 evőkanál liszt
20 dkg Ráma margarin
25 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg kókuszreszelék

Bevonat, díszítés:

1 db tejcsokoládés tortabevonó, kókuszreszelék

Elkészítés:

A mézes laphoz az alapanyagokat a liszt és a szódabikarbóna kivételével vízgőz fölött, állandóan kevergetve pár percig főzzük, majd levesszük, és a szódabikarbónás, szitált lisztet beledolgozzuk. A masszából sütőpapírral bélelt gáztepsire (átlósan) 2 kerek, kb. 22 cm átmérőjű egyforma lapot kenünk, vízbe mártott késsel.
Előmelegített sütőben, közepes lángon (180 °C) 20 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk.

A piskótához a tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd tovább verve, kanalanként adagoljuk bele a vizet, hozzáadjuk a porcukrot, a kakaós, sütőporos, szitált lisztet, és beleforgatjuk lazán a tojások fehérjének keményre vert habját.
Papírral bélelt, közepes méretű tepsiben sütjük ki.

A krémhez a tejet a liszttel simára keverjük, kevergetve sűrűre főzzük, majd kihűtjük.
A margarint a porcukorral habosra verjük, a tejkrémet kanalanként hozzáadjuk, és vaníliás cukorral, kókuszreszelékkel ízesítjük.

A kihűlt piskótát két lapra elfelezzük, egymáson hagyva a lapokat, hosszanti irányban öt egyforma csíkra vágjuk, így 10 db, kb. 35x5 centis csíkunk lesz.

A krém negyed részét félretesszük, a többivel a csíkok egyik oldalát kenjük meg, és a torta alsó mézes korongját. Az első megkent csíkot szorosan feltekerjük, és a korong közepére állítjuk.
A többi krémes tésztacsíkot is az álló tekercs köré tekerjük, így teljesen befedjük a korongot.

A félretett krémmel megkenjük a tekercs tetejét, befedjük a másik mézes lappal, és az oldalára is krémet viszünk fel.

Hűtőszekrényben dermesztjük, majd tetejét olvasztott tejcsokoládés tortabevonóval bevonjuk, körben kókuszreszelékkel meghintjük.
Másnap kínáljuk, addigra kellőképpen megpuhul a mézes lap.

Nincsenek megjegyzések: