2008. február 7., csütörtök

Habos szívtorta

Habos szívtorta

Hozzávalók:

Tészta:

5 tojás
18 dkg porcukor
10 dkg liszt
1 citrom reszelt héja
késhegynyi sütőpor


Töltelék:

3 dl tej
5 tojás sárgája
20 dkg porcukor
1 rúd vanília (vagy 1 csomag Bourbon vaníliás cukor)
1 evőkanál zselatin

4 dl habtejszín
1 dl főzőrum
15 dkg mazsola

Tetejére:

2 dl habtejszín

Elkészítés:

A rumba beáztatjuk a mazsolát.

A tojások fehérjét felverjük, hozzáadva cukrot, kemény habot készítünk, a tojások sárgáit egyenként keverjük el benne, végül a sütőporos lisztet szitáljuk hozzá, és citromhéjjal ízesítjük.
Előmelegített, 180 °C – os sütőben, papírral bélelt szívtorta formában kisütjük, és rácson kihűtjük.

A krémhez a tejben simára keverjük a tojások sárgáit, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, és állandó keveréssel forrpontig főzzük. Azonnal elkeverjük benne a kevés hideg vízben áztatott zselatint, alaposan eldolgozzuk, és lehűtjük (ha vanília rudat használtunk, azt halásszuk ki belőle).
Ekkor a krémbe forgatjuk a tejszín kemény habját.

A formában töltjük meg a tortát, kibéleljük fóliával (vagy zsírpapírral).

A tésztát 3 lapra szeljük, az alsót a formába tesszük, meglocsoljuk a leszűrt rummal, a krém egyharmadát rásimítjuk, és megszórjuk a mazsola felével.
Ismét tortalap, rum, krém, mazsola. Tetejére a harmadik lap és a krém maradéka kerül.
Hűtőbe tegyük dermedni, másnapig hagyjuk érlelődni az ízeket.

Óvatosan vegyük ki a formából, és a tejszínből vert habbal díszítsük, tetszés szerint.

A díszítéshez használhatunk csoki reszeléket, mazsolaszemeket, durvára vagdosott diót, mogyorót, mandulaforgácsot, cukrozott cseresznyét, stb., bármit, fantáziánk szerint.

Nincsenek megjegyzések: