2008. február 6., szerda

Csokis trüffeltorta


Csokis trüffeltorta

Hozzávalók:

Tortalap:

4 tojás
8 dkg cukor
10 dkg liszt
1 púpozott evőkanál kakaópor
késhegynyi sütőpor
5 dkg reszelt étcsokoládé
5 dkg durvára darált (morzsolt) babapiskóta

Krém:

40 dkg étcsokoládé

5 dl tejszín

Díszítés:

25 dkg étcsokoládés tortabevonó
0.7 dl tejszín
½ csomag Bourbon vaníliás cukor
1.5 dkg vaj
½ teáskanál fahéj

Elkészítés:

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, állandó keveréssel beleszórjuk a cukrot, és egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. Beleszitáljuk a sütőporos, kakaós lisztet, hozzáadjuk a reszelt csokoládét és a piskótamorzsát, majd óvatosan összedolgozzuk. A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, előmelegített, 175 °C - os sütőben kisütjük.

A tejszínt forralás nélkül melegítsük fel, adjuk hozzá a 40 dkg durvára darabolt csokoládét, vegyük le a tűzről, és addig keverjük, amíg a csokoládé teljesen elolvad. Kb. 3 órára tegyük hűvös helyre, majd robotgéppel jól keverjük át, hogy habos krémet kapjunk.

A piskótát két lapra vágjuk, megtöltjük a krém harmadával, a maradékot simítsuk a tetejére.

Tegyük hideg helyre, legjobb, ha másnapig hagyjuk állni, majd vonjuk be az előírás szerint elkészített 15 dkg étcsokoládés tortabevonóval, és trüffel-golyókkal díszítsük.

Golyók elkészítése:

A tejszínt melegítsük fel, majd miután levettük a tűzről, az apróra tördelt 10 dkg csokoládét folytonos keverés mellett elegyítsük el benne.
Hűtsük le valamelyest, s keverjük el vele a vajat és a fahéjat, majd tegyük hűtőbe egy jó órára.

Hideg vízzel megnedvesített kézzel (gyorsan lágyul a csokoládé) formáljunk belőlük bonbon méretű golyókat. Kb. 20 darabot ad ki ez a mennyiség.

(Ezt a golyógyártási verziót kihagyhatjuk, ha készen vásárolunk valamilyen kerek csokis bonbont. Persze, ha van valakinek türelme ehhez...)


Nincsenek megjegyzések: