2008. február 2., szombat

Ananász charlotte

Hozzávalók:

25 dkg babapiskóta
1 nagy ananászbefőtt (karikás szeletekkel) és annak a leve
1 csomag zselatinpor
1 dl víz
2 tojássárgája
6 dkg cukor
2 evőkanál citromlé
3 dl tejszín

Díszítés:

néhány darab cukrozott cseresznye
1-2 evőkanál durvára vagdalt mogyoró/ vagy mandula, dió

Elkészítés:

A babapiskóták egy részének a végét egyenesre vágjuk egy fűrészes késsel, és egy kapcsos tortaforma széle mentén, a talpukra állítva körberakjuk őket. A többi piskótával a forma alját béleljük ki, és ezeket meglocsoljuk a befőtt levével.
A befőtt egy részét a torta tetejének kirakásához félretesszük, a többit kis darabokra vágjuk.

A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, és kb. 1.3 dl befőttlével és a citromlével eldolgozzuk. A zselatint a vízben lassú lángon langyosra feloldjuk, a tojásos krémmel összekeverjük, és hűtőszekrénybe tesszük.

Amikor a krém sűrűsödni kezd, az ananászdarabokat és a kemény habbá vert tejszínt beleforgatjuk, majd ráöntjük a piskótára. A tortát a hűtőszekrénybe tesszük dermedni, és amikor már a krém megszilárdult, a tetejét kirakjuk ananász-szeletekkel, díszítjük cukrozott cseresznyével, és megszórjuk a mogyoróval.

Díszítéshez tejszínhabot is használhatunk, ebben az esetben számoljunk még valamennyivel több tejszínt az adalékokhoz.
A forma karimáját óvatosan levesszük a tálalás előtt.

Nincsenek megjegyzések: