2008. január 11., péntek

Túrókrémes torta

Túrókrémes torta


Hozzávalók:

Omlós tészta:

5 dkg cukor
10 dkg vaj
15 dkg liszt
1 tojássárgája
1/2 citrom reszelt héja
1 /2 csomag sütőpor

Piskóta:

2 tojás
2 csapott evőkanál cukor
2 evőkanál liszt
1 kiskanál kakaópor
késhegynyi sütőpor

Töltelék:

6 - 8 dkg mazsola
30 dkg túró
1/2 citrom reszelt héja
2 - 3 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 púpozott evőkanál zselatinpor
6 dl tejszín

Kenéshez: 1 púpozott evőkanál baracklekvár

Elkészítés:

A piskótához felverjük a tojásfehérjét, beletesszük a cukrot, aztán hozzáadjuk a sárgáit, végül a sütőporos, kakaós, szitált lisztet. Tortaformában, sütőpapíron kisütjük, előmelegített sütőben, kb.15 perc alatt.
Az omlós tésztát gyorsan összeállítjuk, kicsit hűtjük, majd egy kerek tortalapot sütünk belőle kb. 20 perc alatt, változatlan közepes ( 200 °C -os) lángon, előmelegített sütőben.

A töltelékhez való adalékokat összekeverjük, a zselatin, és a tejszín kivételével.
1 dl vízben a zselatint feloldjuk, kevergetve, langyosra melegítve.
A tejszínt kemény habbá verjük, 2-3 kanállal a zselatinhoz keverünk belőle. Ekkor a zselatint a többi habhoz adjuk, egyharmad részét a díszítéshez félretesszük, a többit óvatosan beleforgatjuk a túrós masszába.

Tortaformában töltjük meg a tésztát, alul omlós tészta, lekvárral kenve, túrókrém, piskóta, túrókrém.
2-3 órát dermesztjük hűtőben, tetejére, oldalára tejszínhab kerül, amelyet ízesíthetünk egy kis citromlével, és a citrom reszelt héjával.