2008. január 9., szerda

Sütőtök torta

Sütőtök torta

Hozzávalók:

1 kg felaprított (reszelt) sütőtök
5 dl tej
½ citrom reszelt héja
5 dkg cukor
5 dkg margarin
15 dkg vegyes gyümölcs (befőtt, vagy tejbe áztatott aszalt gyümölcs) felaprítva
5 dkg zsemlemorzsa
csipetnyi só
3 tojás

Tetejére: porcukor, vagy karamell-öntet

Öntethez:

3 evőkanál cukor
mogyorónyi vaj

2 dl tej / vagy főzőtejszín
1 evőkanál pudingpor (karamell ízű, vagy vaníliás)

mogyoró /dió, durvára vagdosva a szóráshoz

Elkészítés:

A tököt a citromhéjjal ízesített tejben puhára főzzük (pároljuk), míg jól besűrűsödik.
Langyosra hűtjük, s hozzáadjuk a cukrot, margarint, a gyümölcsöt, a morzsát, sót, a tojások sárgáját, végül a tojásfehérjék keményre vert habját.

Kivajazott, lisztezett formába simítjuk, akkorába, hogy a massza csak a forma 2/3 részéig érjen, mert sülés közben fel fog emelkedni a tészta. Előmelegített sütőben, 180°C-on kb. 50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük!

A formában hagyjuk kihűlni, s csak ezután kínáljuk. Porcukorral meghintjük, vagy karamellmártással leöntjük, durvára vagdosott mogyoróval díszítjük.

A mártás előre elkészíthető, hűtőben eláll.
Három evőkanál kristálycukrot barnára pirítunk, hozzáadunk mogyorónyi vajat, és felengedjük 2 dl tejjel vagy főzőtejszínnel, melyet elkevertünk egy evőkanál pudingporral, így selymes állagú, finom mártást kapunk.

Nincsenek megjegyzések: