2008. január 16., szerda

Meggyes-krémes linzertorta


Meggyes- krémes linzertorta

Hozzávalók:

Tészta:

15 dkg liszt
késhegynyi szódabikarbóna
10 dkg vaj

5 dkg cukor
0,5 dl fehérbor
1 tojás

Krém:

3 dl tej
20 dkg cukor
10 dkg főzőcsokoládé
3 tojássárgája
5 dkg kakaó
5 dkg liszt
25 dkg puha vaj / vagy margarin

0,5 dl rum
50 dkg meggy


Elkészítés:

A lisztet a szódabikarbónával elkeverjük, átszitáljuk, s a vajjal, cukorral, tojással, borral gyorsan összegyúrjuk. Hideg helyen fél órát pihentetjük.
Lisztezett deszkán vékony lapra nyújtjuk, kicsit nagyobbra, mint egy tortaforma. A forma karimájával kiszúrunk belőle egy kerek lapot, a lehullott darabokból kb. 1 cm -es karimát készítünk rá. Előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben (180 °C-on) kisütjük, kb. 35 perc alatt.

A töltelékhez a tejet 5 dkg cukorral felforraljuk.
Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét.
A tojások sárgáit habosra keverjük a többi cukorral, hozzáadjuk a kakaóport, a lisztet, és csomómentesre, simára dolgozzuk. Elegyítjük a csokoládéval, majd lassan belecsorgatjuk a forró tejet, s közben habverővel kevergetjük. Mérsékelt tűzön, forrpontig hevítve, folyamatosan kevergetve besűrítjük a krémet. 
Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl, mert összeugrik a tojásos krém.
Többször megkavargatva kissé lehűtjük, majd robotgéppel a vajjal jól kidolgozzuk, s a rummal ízesítjük.
 
Megtöltjük a krémmel a tésztát, tetejét meggyel rakjuk ki jó sűrűn.
Hűtőszekrényben dermesztjük, majd cikkekre szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések: