2008. január 4., péntek

Meggyes gesztenyekrémes torta


Meggyes gesztenyekrémes torta


Hozzávalók:

Tortalap:

6 tojás
6 evőkanál cukor
2 evőkanál kakaópor
14 dkg darált dió
6 evőkanál liszt
½ csomag sütőpor

Töltelék:

25 dkg gesztenyemassza
25 dkg porcukor
25 dkg Ráma margarin
2-3 evőkanál rum

3 dl habtejszín
meggy
lekvár

A tészta öntözéséhez: kb. 1 dl a meggybefőtt levéből, rummal ízesítve

Díszítéshez:

2 dl habtejszín
meggyszemek
durvára vagdalt dió
csokiforgács

Elkészítés:

A tortalaphoz a tojások fehérjét felverjük, hozzáadjuk a cukrot, kemény habot verünk belőle. Egyenként adjuk hozzá a sárgákat, majd beleszórjuk a sütőporos, kakaóval kevert, szitált lisztet, és a darált diót.

Kerek tortaforma aljába papírt szabunk, megkenjük olajjal, beleöntjük a masszát, s előmelegített, 180 °C - os sütőben, tűpróbáig sütjük. ( Kb. 35-40 perc.)

A tortalapot két lapban is kisüthetjük. ( Az eredeti recept így szól, de ehhez én lusta vagyok, fő az egyszerűség!)
A kisült tortalapról lehúzzuk a papírt, rácson kihűtjük.

A krémhez a margarint jó habosra kikavarjuk, a cukrot hozzáadva sima krémet keverünk belőle, majd a gesztenyével is eldolgozzuk. Rummal ízesítjük.
A keményre vert tejszínt lazán beleforgatjuk.

A tésztát két lapra vágjuk, a vágott felületükön mindkét lapot bőven megöntözzük a rumos meggylével, a tetejére is jusson belőle.
Az alsó lapot a kapcsos tortaformába tesszük, jól megkenjük lekvárral, megszórjuk meggyel, s a krém 1/3-ad részét rákenjük.
Ráfektetjük a másik lapot, erre simítjuk a krém maradékát.

Hűtőben megdermesztjük.
A tejszín kemény habjával bevonjuk, díszíthetjük tetszés szerint, oldalára durvára vagdosott diót tapasztunk.

A diót én almadarálóval ledarálom, nagyobb lyukú tésztaszűrőn átszitálom, s a durvább darabokkal díszítek.
A tejszín helyett minden esetben növényi habot használok, pl. ilyen a Hulala. Sokkal könnyebb dolgozni vele, s nem esik össze.


Nincsenek megjegyzések: