2008. január 10., csütörtök

Gesztenyés almatorta


Gesztenyés almatorta

Hozzávalók:

1 kerek 3 tojásos piskóta tortalap

25 dkg gesztenyemassza
1 kg apróra darabolt alma
10 dkg cukor
2 evőkanál baracklekvár
1 citrom leve
szegfűszeg
fahéj

Krém:

2 dl tej
2 tojássárgája
1 csomag vaníliaízű pudingpor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg cukor
5 dl tejszín
1 teáskanál zselatin

Elkészítés:

Az almát a citromlével, cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel ízesített vízben puhára főzzük, majd a levéből leszűrjük, és kihűtjük.
A pudingport a tejjel, a cukorral, a tojássárgájával összekeverve sűrűre főzzük.

A piskótalapot sárgabaracklekvárral vékonyan megkenjük, egy kapcsos tortaformába tesszük, s ráreszeljük almareszelővel a gesztenyemasszát (díszítéshez félreteszünk belőle egy keveset), és rárakosgatjuk az almadarabokat.

A kihűlt pudingos krémhez hozzáadjuk a habbá vert tejszínt (ennek is egyharmadát tegyük félre díszítéshez), a kevés vízben, állandóan kevergetve, langyosra feloldott zselatint, s ráöntjük a torta tetejére. (A zselatint először 2-3 kanál habbal keverjük el, s úgy adjuk a többi krémhez.)

Hűtőszekrényben megdermesztjük.
Az oldalát is bekenjük tejszínnel, tetejét habrózsákkal díszítjük, s gesztenyével.

Nincsenek megjegyzések: