2008. január 15., kedd

Citromos pitetorta

A
Citromos pitetorta

Hozzávalók:

30 dkg liszt
10 dkg porcukor
20 dkg hideg vaj
1 dkg vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
reszelt citromhéj
1 tojássárgája
1-2 evőkanál tejföl

Töltelék:

4 tojás
4 tojássárgája
17 dkg cukor

1.7 dl frissen facsart citromlé
2 citrom reszelt héja

Elkészítés:

 A porcukorral, sütőporral kevert lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a citromhéjat, és egy csipetnyi sóval ízesítjük. Összegyúrjuk a tojások sárgájával, és ha szükséges, akkor még javítunk az állagán a tejföllel.
Hűtőbe tesszük legalább fél órára a tésztát.

Egy pitetorta formát kibélelünk a kinyújtott tésztával. (Kerek tortaformába is tehetjük, ekkor 2-3 cm magas peremet készítsünk a tésztából.)
Előmelegített, 180 °C – os sütőben megsütjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A töltelékhez a tojásokat és a tojássárgákat alaposan elkeverjük a cukorral, adagolva adjuk hozzá a citromlevet, és ízesítjük a citromhéjjal.
Lassú tűzön, kevergetve besűrítjük, de csak forrpontig. Felforralni nem szabad, mert összeugrik a tojás!
 

Beleöntjük a kihűlt tésztába, tetejét elsimítjuk, és 5-6 órára hűtőbe tesszük.
Idénygyümölcsöt kínálhatunk hozzá, vagy befőttet.
(A leírás egy régebbi Nők Lapjából származik, Bereznay Tamás receptje alapján.)

Nincsenek megjegyzések: