2007. december 7., péntek

Túrótorta (kelt tésztával)

Túrótorta
(kelt tésztával)

Hozzávalók:

5 dkg olvasztott vaj
25 dkg liszt
csipetnyi só
2 dkg élesztő
4-5 evőkanál langyos tej
5 dkg cukor
1 tojás

Töltelék

1 tojás
75 dkg túró
5 evőkanál habtejszín

1.5 dl tejföl
5 dkg búzadara
10 dkg mazsola
20 dkg cukor
csipetnyi só
1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

Az élesztőt kis cukorral felfuttatjuk a tejben.

A lisztet egy tálba szitáljuk, mélyedést nyomunk a közepébe, ebbe öntjük az élesztőt, amelyre kevés lisztet szórunk. 20 percig letakarva kelesztjük.

Hozzáadjuk a vajat, a tojást, cukrot, sót ( a só ne érintkezzen az élesztővel).

Összeállítjuk, míg a tészta elválik a tál oldalától, s ismét pihentetjük, most már 1-2 órát.

Kinyújtjuk a tésztát lisztezett deszkán, kibélelünk vele egy tortaformát, amelyet előzőleg kikentünk, liszteztünk. Hagyjuk kb. 20 percet pihenni.

A töltelék alapanyagait összekeverjük a tojás sárgájával, a fehérjét pici sóval habbá verve forgatjuk a masszába.

A krémet a formába töltjük, tetejét elsimítjuk.

Előmelegített, 190 °C fokos sütőben sütjük ki kb. 40 perc alatt, szép sárgára.

Nincsenek megjegyzések: