2007. december 19., szerda

Tiramisu torta

Tiramisu torta

Hozzávalók:

Tészta:

3 tojás
9 dkg cukor
5 dkg liszt
4 dkg étkezési keményítő
½ teáskanál sütőpor

Krém:

0.7 dl kávé
0.7 dl amaretto likőr
50 dkg mascarpone krémsajt
25 dkg túró
50 g cukor
½ csomag zselatin
2-3 dl habtejszín
1 csomag vaníliás cukor
kakaópor

Elkészítés:

A tojás sárgákat csipetnyi sóval és a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a fehérjék keményre vert habját.
Az étkezési keményítős, sütőporos, szitált lisztet az előbbi masszával lazán elkeverjük.
Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, előmelegített, 190 °C – os sütőben, kb. 20 perc alatt kisütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni, és két lapra vágjuk.

A krémhez a kávét 3 evőkanál likőrrel elkeverjük.
A sajtot, a túrót, a cukrot a többi likőrrel simára keverjük.
A zselatint 3 evőkanál vízbe áztatjuk, kis lángon, kevergetve feloldjuk, majd kevés krémmel elkeverjük. Ezt hozzáadjuk a többi krémhez, jól kikeverjük, és hűtőbe tesszük.
A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és a dermedő krémbe forgatjuk óvatosan.

Az alsó tortalapot a kapcsos formába helyezzük, 4-5 evőkanál krémet kenünk a tésztára, befedjük a másik lappal, amit meglocsolunk a likőrös kávéval.

A maradék krémet ennek a tetejére halmozzuk, s pár órás dermesztés után, jó alaposan, szitával meghintjük kakaóporral.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Elolvastam mindkét Tiramisu torta receptet,de nem tudok dönteni,h melyiket válasszak? Születésnapra szeretném elkészíteni. Melyik az amelyik magasabb, nagyobb?
Ne haragudj,h ilyen kérdéseket teszek fel ,csak nagyon izgulok már, ki szeretnék tenni magamért:).
Noémi

mariam írta...

Szia Noémi!

Az első változat kiadósabbnak tűnik, de lehet, hogy nincs köztük akkora különbség.
Szerintem bármelyiket elkészítheted, biztos finom lesz! :-)
Sok sikert!