2007. december 19., szerda

Tiramisu charlotte

Tiramisu charlotte

Hozzávalók:

1 db 6 tojásos, kakaós piskótából készült, csokikrémes tekercs

Csokikrém a tekercshez:

3 dl tej
3 evőkanál liszt
3 evőkanál kakaópor
10 dkg Ráma margarin
15 dkg porcukor
rum / vagy aroma

lekvár

Tekercs készítése:

A gáztepsi méretű, kisült piskótalapot cukorral megszórt konyharuhára fektetjük, és még melegen föltekerjük, s kihűtjük.

A krémhez a tejet elkeverjük csomómentesen a liszttel, sűrűre főzzük, kihűtjük. A margarint kikeverjük a porcukorral, kakaóval, rummal, s elegyítjük a krémmel.

Kigöngyöljük a tésztát, megkenjük pikáns lekvárral, ráterítjük a csokis krémet, majd szorosan feltekerjük.
Hűtőben megdermesztjük, hogy jól lehessen szeletelni, majd 1 cm széles szeletekre vágjuk.

Töltelék a charlotthoz:

2 csomag Dr. Oetker Tiramisu-krémpor
1 csomag zselatinpor
2 dl tej
2 dl tejszín
50 dkg mascarpone sajt
4 evőkanál Amaretto / mandula likőr
7 dkg Amarettini ropogós mandulás keksz (ha nincs, másfajta is megteszi, akár babapiskóta is, összetördelve durva darabokra)

Bevonáshoz: tejszínhab, kakaópor

Elkészítés:

Egy kb. 2 literes, kerek (kb. 23-26 cm átmérőjű) tálat folpack fóliával kibélelünk, a tekercs-szeleteket sűrűn egymás mellé illesztve kibéleljük. A szeletekből maradjon a tetejének befedésére is.

A krémport a tasakon lévő utasítás szerint, de csak 2 dl tejjel és 2 dl tejszínnel készítjük el, majd hozzáadjuk a mascarponét, az Amarettót, és a kevés vízben, gyenge tűzön langyosra feloldott zselatint.
A mandulás kekszet belekeverjük, a masszát a tálba töltjük, tetejét elsimítjuk, a félretett szeletekkel befedjük.

Másnapig hűtőszekrényben tartjuk, tálcára borítjuk, a fóliát eltávolítjuk, tejszínnel bevonjuk, tetejét kakaóporral szitálva szórjuk meg, jó sűrűn.

5 megjegyzés:

SZINTIA írta...

Ez tetszik a legjobban!
Esetleg ezt már elkészítetted?
Jól jönne egy kis tapasztalat!:)

mariam írta...

Igen, nem olyan bonyolult, amilyennek esetleg tűnik, nyugodtan kérdezhetsz, ha valami nem egészen érthető.
A kakaós piskóta receptje fenn van az alapreceptek között, és az is részletesen, hogyan kell a tekercset készíteni.
Pl. a zselatint minden körülmények között keverd el 1-2 evőkanál krémmel először, és úgy kavard el a többi krémmel, így biztosan nem csomósodik meg.
Ha van kérdés, írjál csak!

SZINTIA írta...

Teljesen egyértelmű a recept, csak szívesebben sütök olyat, ami már kipróbált, bevált!
Még a tetejére lennék kíváncsi, a torta bevonó tejszínhabra! Elképzelésem szerint tejszín kemény habbá verve habfixálóval. Esetleg van még valami trükk, hogy az szép és tartós legyen?
A csokoládét csak felolvasztod és rácsorgatod?
Neked hogy ízlett ez a torta?

mariam írta...

Igen, nagyon finom volt!!!
A tejszínt jól gondolod, azt tényleg írhattam volna hozzá, hogy habfixálóval, mert úgy jobb lesz az állaga, a csokit felolvasztani gőz fölött, és rácsorgatni. És most irtóra tudnék enni is belőle, nálam a süteménynél nincsnek határok, maximum vendégségben az illendőség tart vissza.

SZINTIA írta...

Köszönöm!:)