2007. december 17., hétfő

Szilvatorta

Szilvatorta

Hozzávalók:

Tészta:

25 dkg liszt
15 dkg Ráma margarin
1 tojás sárgája
kiskanálnyi cukor
kevés só
tej

Töltelék:

10 db babapiskóta
1 tojás
5 dkg margarin

1 kg kimagozott szilva / vagy szilva befőtt, igény szerint

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összeállítjuk annyi tejjel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Egy órát pihentetjük hideg helyen, majd kerek lapot nyújtunk belőle, kibélelünk egy nagyobb tortaformát (vagy egy pitetorta formát) úgy, hogy legalább 2 cm - es pereme legyen.

A töltelékhez a babapiskótát durvára összetörjük, eldolgozzuk a tojással, a margarinnal. Kissé szárazabb állaga legyen, hogy fel tudja majd szívni a szilva levét.

Ezt a keveréket beleterítjük a tészta aljába, és kirakjuk szilvával.

Előmelegített, forró sütőben, 200 °C - on, kb. 30 - 35 percig sütjük.

Negyed órán keresztül hűlni hagyjuk, majd a szélét kissé meglazítjuk a tésztának vékony pengéjű késsel, és levesszük a forma karimáját.

Melegen is, hidegen is kínálhatjuk, szórjuk meg tálalás előtt vaníliás porcukorral.

Nincsenek megjegyzések: