2007. december 5., szerda

Piskóta tortalap készítése

Piskóta tortalap készítése


Hozzávalók:

6 tojás
6 evőkanál cukor

6 evőkanál liszt


késhegynyi sütőpor

Elkészítés:

A lisztet púpozottabban mérjük, mint a cukrot, azonos súlyban legyenek (a cukor nehezebb, mint a liszt).

Munkánkat kezdjük azzal, hogy a sütőt melegítsük elő (legalább 10 percig, 220 °C - on), s helyezzünk a kezünk ügyébe minden eszközt, anyagot, amire szükségünk lesz. Mire végzünk, a sütő is felmelegszik kellőképpen.

A tésztát középes, egyenletes hőmérsékleten fogjuk sütni, kb. 180 °C-on a középső sínre helyezve.

Előkészítjük a tortaformát (vagy tepsit, vagy akár egy zománcozott lábas is megteszi, 3 - 4 literesben megsüthető egy 6-8 tojásos lap), kizárólag csak az alját kenjük ki, ugyanakkorára szabott sütőpapírt helyezünk rá, azt is megkenjük, így sütés után könnyedén le tudjuk húzni a tésztáról. Ha az oldalára is kerül zsiradék, nem emelkedik fel.

A tisztára mosott, friss tojások fehérjét, sárgáját szétválasztjuk.

Legjobb, ha robotgép habverőjével dolgozunk, így biztos, hogy rövid idő alatt alapos munkát végzünk, de ennek híján a hagyományos kézi habverővel is jól boldogulunk.

A keverőtál, habverő legyen zsírmentes, és egy csepp sárgája ne kerüljön a fehérjékhez, mert nem tudunk habot készíteni.

A fehérjéket habbá verjük (pár csepp citromot, vagy ecetet is tehetünk bele, hogy könnyebben verődjön), beleszórjuk apránként a cukrot, tovább habosítjuk, míg jó kemény lesz.
A hab felverése a leglényegesebb része a piskóta készítésnek, kezdetben csak lassan verjük, egyenletesen.
Ezt a műveletet folyamatosan végezzük addig, míg a hab kellőképpen nem lesz szilárd (szinte vágható), és a cukorszemcsék teljesen feloldódtak benne.
A habot nem szabad túlverni sem, egyenletes, sima hab legyen, és ne verjük darabosra.

A tojások sárgáit egyenként hozzáadjuk, tovább verve a habot, majd óvatosan, hogy ne törjük a masszát, belekeverjük a sütőporos, szitált lisztet.
Ezt a műveletet lehetőleg kézi habverővel vagy fakanállal végezzük, ügyelve arra, hogy liszt egyenletesen keveredjen el.Fontos, hogy a fakanál mindig félkört írjon fentről lefelé.A kikevert tészta állaga akkor megfelelő, ha jól megduzzad habosra, és szinte buborékossá válik a beledolgozott levegőtől.A keverőpálcáról, habverőről a habot ne ütögessük le a tál széléhez ütögetve, mert ezzel a levegő egy része elillanhat a habból.

A kész anyagot azonnal tegyük be sütni, ne hagyjuk állni. Öntsük formába, egyengessük el a tetejét.A sütő ajtaját érdemes egy hurkapálcával, vagy más vékonyabb tárggyal picit kitámasztani, hogy a gőz el tudjon távozni, ugyanis gőzmentes sütőben lesz szép magas.

A hőmérséklet ne legyen túl forró, mert a cukor hamar megéghet, a tészta felülete keményen megkérgesedik, a belseje pedig nem sül át. Ezért az első 10 perc után csökkentsük le a hőmérsékletet takarékosabb, mérsékelt hőfokra. Kb. 35 perc alatt készre sül.

Amennyiben úgy ítélnénk meg, hogy gyorsan barnul, sütőpapírral takarjuk le a tetejét.

Több tojásból készült a süteménynél 40-50 percre is szükség van.

A sütőt ne nyitogassuk, főleg a kezdeti időszakban ne, mert összeeshet a tészta, a sütési idő utolsó harmadában már megengedett.

Ha bizonytalanok vagyunk a sütési időt illetően, a befejezés előtti időszakban tiszta hústűvel szúrjunk a közepébe (tűpróba), s ha nem ragad rá a tészta, teljesen száraz marad, akkor jó.

A sütés idejét, a hőfokot mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját sütőjével, a recepteknél megadott erre vonatkozó adatok mindig csak irányadóak.

A kész tészta érintésre nem horpad be, rugalmas a felülete.

Amikor kivesszük a sütőből, pár percig még pihentessük, majd a forma oldala mentén éles, vékony késsel óvatosan lazítsuk meg a tésztát, s lisztezett deszkára borítsuk ki. Kicsit mozgassuk meg, hogy a gőztől ne ragadjon le, a papírt húzzuk le róla, majd rácsra téve hűtsük ki, így a gőz szabadon eltávozik belőle.


Csak akkor szeleteljük lapokra, ha már teljesen kihűlt, ezért érdemes előző nap kisütni, a friss lapot nehezebb egyenletesen vágni. Hosszú pengéjű, jó éles kést használjunk, vagy vékony, erős cérnát igazítsunk rá körbe, s a két végét, egymással keresztezve óvatosan húzzuk meg, így szépen el tudjuk szelni vele a tésztát.


Tortafűrészt is használhatunk, különböző magasságra állítva a huzalt, egyenletesen tudunk vele dolgozni, nagyon praktikus.
A kihűtött piskótát fagyasztani is tudjuk, így váratlan helyzetekre előre is készíthetünk, amit bármikor elővehetünk, hamar kienged szobahőmérsékleten.

Sőt, sok esetben már a megtöltött süteményt is tudjuk így tárolni, főleg a vajas krémes változatokat, a pudingos, és egyéb zselés nem alkalmas erre. Díszíteni viszont akkor díszítsük, ha már kivettük.

Tölteni is akkor töltsük, ha már végképp kihűlt. Lágy, habos, még dermesztésre szánt, pl. zselatinnal készült, tejszínhabos krémekkel legjobb a formában megtölteni, így ha vastag réteget is öntünk rá, nem folyik szét, gyönyörűen megköt, szép egyenletes lesz.

Amennyiben a tésztakészítés sorrendjét tekintve még gyorsabban szeretnénk dolgozni, úgy is elkészíthető, hogy a tojásokat nem választjuk ketté, egyszerűen az egész tojásokat felverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, s kisütjük.

Viszont ha az adalékok mennyiségével bizonytalankodunk, s jobban szeretünk pontos mérések alapján dolgozni, akkor a következő recept szerint járjunk el (Én mindig ezt készítem.):

Minden tojáshoz számítsunk 2 dkg lisztet, 3 dkg cukrot, az egész mennyiséghez pedig késhegynyi sütőport, ami el is maradhat. Egyéb más tekintetben a fentiek szerint járunk el.

Készíthető piskóta pudingporral is, a következő módon:

6 tojás habjába 8 evőkanál cukrot adagolunk, ehhez egyenként kerül a tojások sárgája, majd liszt helyett 4 csomag szitált vanília ízű pudingport keverünk bele.

Szép magas, könnyű, rugalmas tészta süthető belőle.Az elkészítés menete így is történhet:

A tojások sárgáját fehéredésig keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a lisztet. A fehérjét verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük a lisztes keverékhez.

Vagy:

A sárgájákat a cukor 2/3 részével fehéredésig kihabosítjuk.
A tojásfehérjéket részben habosra verjük, majd hozzáadjuk a maradék 1/3 rész cukrot, és kemény habot verünk belőle.
Először a fehérjehab 1/3-ad részét fakanállal óvatosan hozzákeverjük a sárga habhoz, majd a maradék 2/3 része kerül bele.
Végül lassan beleforgatjuk a szitált lisztet.

A piskóta tészta felverése alapos legyen, de minél rövidebb ideig tartson, a sok keveréstől a tészta összeesik, sűrű lesz. Ha a szükségesnél több lisztet vagy kevesebb cukrot használunk, akkor is sűrű tésztát kapunk.
Amennyiben a bekevert tésztát nem tesszük azonnal a sütőbe, a liszt és a többi adalék leülepszik, és a torta állaga nem lesz megfelelő, alja kérges lesz.
A túl forró sütőben sütött tészta hirtelen emelkedik, majd visszaesik, és emiatt szalonnássá válik.
A túlzottan alacsony hőfok is kárára van a végeredménynek.

Egy kisebb, vagy 24-26 cm átmérőjű formában is el tudunk készíteni akár 10 tojásból is szép vastag piskótát, ha a forma oldalát magasan kibéleljük sütőpapírral úgy, hogy a sütőpapír jóval haladja meg a forma magasságát.

59 megjegyzés:

Brigitta írta...

Szia!
Én sok helyen úgy olvastam,hogy a lisztnek kell egy kicsit többnek lennie a cukornál.Te hogy látod?Én egyébként sokat kísérletezem a piskótával.Nagyon jó ez a módszer,és az egyben tojásos is.Néha mégis sűrűnek találom.Van valami jó tanácsod ezzel kapcsolatban?

mariam írta...

Szia Brigitta!
A kanalas verziót valamelyik (?) nagyokos receptkönyvből írtam ki, én nem alkalmazom sosem.
A piskótát még az anyósomtól tanultam, minden tojáshoz 2 dkg lisztet, és 3 dkg porcukrot számítva. Először a habot verem fel, lassan bele a cukrot, egyenként a sárgákat hozzá, végül a kis sütőporral elszitált lisztet.Mindig szitálom, már azért is, nehogy valaki visszanézzen rám! :-)
Szóval, 30 éve így sütöm kizárólag, és mindig jól sikerül, pedig csapnivaló a sütőm, még a hőfokot is saccra tudom beállítani...
Az, hogy mikor milyen sűrű, szerintem függ a liszttől is (mert ugye ugyanaz a fajta is egyszer ilyen, egyszer olyan), és a tojások méretétől is. Van, amikor olyan sűrű, hogy megáll benne a fakanál.A lisztet eredetileg réteslisztre írta Mama,lehet, hogy ő azt használt, én sosem.
De mondom, nálam semmi fakszni az egész, ha összeakarok csapni valamit, az biztos, hogy piskóta lesz, és ripsz-ropsz megvan, és ugyanazzal a módszerrel.
Üdvözlettel: Marica

Névtelen írta...

Hol lehet beszerezni ilyen tortafűrészt?

mariam írta...

Szia Macus!
Már a Tescóban is láttam, bár mostanában nem figyeltem, de konyhafelszerelés üzletben is biztos árulnak.
Üdv: Marica

Brigitta írta...

Szia Marica!
Nagyon köszönöm,hogy írtál,bocsi,csak most tudtam erre jönni.
Az eljárás nálam is ugyanez,így már nekem is jó szoktak lenni.Jó masszív tészta lesz,és nem esik össze.
A tekercs nekem még mumus.Valahogy mindig eltörik kicsit,tartok is ezért tőle.A piskóta az egyik legfincsibb süti,sütöm én is mindenhez.Tortához is nagyon jó alap.Sokat olvasgatok itt,nagyon jó tanácsaid vannak,és fincsi recik,köszönöm!
Üdv:Brigitta

mariam írta...

Szia Brigitta!
Örülök, hogy jól sikerülnek a sütéseid!:-)
További jó sütögetést kívánok: Marica

Névtelen írta...

Szia Receptgyűjtő!
Nekem a piskótáim mind "összeesnek" mióta villanysütőm van. Itt olvastam, hogy a sütő ajtaját ki kell támasztani pl. egy hurkapálcával, hogy a gőz távozni tudjon. Ha ez megoldja a problémámat, nagyon fogok örülni, mert a gázsütőmben mindig szép piskótákat tudtam sütni. Teljesen el vagyok keseredve a villanysütős tapasztalataim miatt.

mariam írta...

Szia!
Ne keseredj el, akinek villanysütőjük van, nagyon jó tapasztalatokról számolnak be. Ki kell, hogy kísérletezd a sajátodat.A lányom sütőjén sütöttem egy alkalommal piskótát, hát tényleg csak találgattam, mikor, hogyan állítgassam a gombokat, mert először használtam ilyen sütőt.De sikerült.(Úgy emlékszem, a légkeveréses állásra lett téve.)
Szerintem a Tiéd is sikerülni fog!
Üdvözlettel: Marica

Névtelen írta...

Szia!

Azt írod, hogy támasszuk ki a sütőt résnyire, valamint azt is (amit máshonnan is mindig hallok), hogy tilos az első időszakban kinyitni az ajtót. Ez a résnyire kitámasztás az első időszakra is vonatkozik?
Bocs, ha buta a kérdés, de nekem még sosem sikerült igazi piskótát sütni... :-(

mariam írta...

Szia!
A kitámasztás végig tart.
Én egy villát teszek be, a nyele benn van, és a fogainak a vége van az ajtóra csukva. Ez elég arra, hogy a gőz eltávozzon, de hirtelen hőmérséklet változás nem éri.
Amikor beteszed a sütőbe a tésztát, vedd le a hőt 180 °C-ra, és végig maradjon ezen a hőmérsékleten.
Nem szabad sem túl forrón, hirtelen sütni, de nagyon alacsony se legyen a hőfok.
A sütési idő a Te sütődtől is függ, amikor már pirosodik a teteje, akkor megnézheted, óvatosan kinyitva az ajtót.
Biztos sikerülni fog!
Sok sikert! :-)

Névtelen írta...

Szia, hát nem lett túl jó. Gázsütőm van, kezdetben majdnem 5-ös fokozaton sütöttem 12 percig, akkor levettem 3-ra, és 25 perc után mertem kinyitni, ám addigra meg már megégett egy kicsit a teteje, oldala. Az alja viszont picit szalonnás maradt, ráadásul az egész bedőlt rombusz alakban (tehát a felső kör kisebb lett, mint az alsó). :-(
Az íze azért nem volt rossz. :-))
Szerinted mit kellene másként csinálni?
Köszi:
Zsófi

mariam írta...

Szia Zsófi!
Nem hiszem, hogy akkorát hibáztál, szerintem ki kell tapasztalnod a saját sütődet, mindegyik másként süt.A sütési hőmérséklet mindent eldönt.
Ha egyszer eltalálod azt az állást, ami kell neki, sikerülni fog, biztos vagyok benne.
A felső kör mindig egy picivel kisebb lesz, mert ahogy sül, kicsit az oldala elválik a formától, már abból is látni, hogy kisült a tészta.Legközelebb próbáld meg 20 perc után megnézni, lehet, hogy jobban süt a sütőd, és akkor már látni fogod, hogy barnul -e a teteje.
Azért is szokták a tetejére borítva kihűteni, mert az alja mindig simább, és azt hagyják meg a felső lapnak.
Sok sikert!
Üdv: Marica

Névtelen írta...

Szia!
Meg tudnád írni, hogy hány napig tarthatom el fagyasztóban a piskótalapot?
Köszi: Niamh

mariam írta...

Szia Niamh!
Hetekig is eltarthatod, semmi baja nem lesz.Alaposan csomagold be, vagy ha van akkora, jól záródó műanyag dobozod, akkor abban is elteheted, így nem veszi át más étel szagát.
Üdvözlettel:Marica

Niamh írta...

Szia!
Még egy kérdés: ha nincs otthon tortaformám, és "unom" a tepsit, jénaiban is megsül?
Üdv, és köszönöm: NIamh

mariam írta...

Szia Niamh!
Mivel előmelegített, forró sütőbe kell tenned, jénait forró sütőbe nem tehetsz, ezért bármilyen lábos megfelel a célnak.
Üdv: Marica

Névtelen írta...

Szia!
Segítségedet szeretném kérni, mégpedig: Mért nem sikerűl a tortalapom?? Olyan lapos, hogy kettőt vagy hármat kell belőle sütnöm, hogy rendes tortamérete legyen.

mariam írta...

Szia!
Sajnos ebből én még nem tudom eldönteni,hogy Neked miért lesz ilyen a piskótád.Egy 26 cm-es formában pl. minimum 5-6 cm magas tortalap készíthető 6 tojásból.
Ha most elkezdenék tanácsokat osztogatni, akkor csak ismételni tudnám a fent leírtakat.
Gondold át lépésről lépésre, hogy vajon mi az, amit esetleg másként csinálsz, és ezeken változtatni.
Sok sikert kívánok!
Üdvözlettel: Marica

Feri írta...

Szia! Isteni finom lett, a színe is az állaga is jó, de a 26 centis formában két centi magas lett összesen.

Szerinted mit ronthattam el?

mariam írta...

Szia Feri!
Rosszul lett a hőfok beállítva valószínűleg, ahány sütő, annyiféle, és pár apró tényező is közrejátszhat.
Ha sütés közben szépen felemelkedik, majd összeesik, akkor előfordulhat, hogy magas a hőfok, és a hirtelen keletkezett gőztől hamar felemelkedik, majd összeesik. Vagy pedig túl nagyok voltak a tojások, és úgy sült, mint a felfújtak, ilyen esten 1 tojással kevesebbet kell számolni.
Remélem legközelebb jobban sikerül! :-)
Üdv: Marica

Unknown írta...

Kedves Mariam,

Épp kísérletezem. Az az egy nem világos, hogy a liszt hozzáadásakor is habverőt használjak?
Nem esik/törik össze ettől a hab?

Üdvözlettel

Lora

mariam írta...

Szia Lora!
Én habverőt használok, gépit, óvatosan a legkisebb fokozaton, vagy kézi habverőt. Sokan csupán kanállal vagy fakanállal forgatják bele, egyszer próbáltam ki, de egyenetlenül oszlott el benne a liszt, így tehát többet nem is fogom.
Sok sikert!:-)

Névtelen írta...

Szia!
Az lenne a kérdésem hogy hogyan tudok torta formában egyenes tetejű piskótát sütni. Szépen felemelkedik a piskótám mindíg, de folyton kúpos lesz a teteje. Mindíg olyan mintha egy félgömböt sütnék. Egyszer azt hallottam hogy örvényt kell rajzolni a közepébe, így is tettem de akkor is félgömb lett. Van ennek valami trükkje? Üdv, Tünde

mariam írta...

Szia Tünde!
A piskóta-masszát valóban érdemes óvatosan kicsit a széle felé felhúzogatni a közepéről, és amikor kisül a tészta, pár perces pihenés után kiborítani, és úgy kihűteni.Nálam ez általában beválik.
Szerintem a hőfoktól is függ, ha nem jól állítjuk be, nem egyenletesen sül a tészta.
Sok sikert kívánok!:-)

Névtelen írta...

Ahogy Ferinek, úgy nekem is kb. 2 cm magas lett a piskótám. Nem vagyok a szakács és cukrásztudományok doktora, de ennyi anyagot egy késhegynyi sütőpor nem fog feltornászni. Néhány tortát már csináltam és az összetételből rá kellett volna jönnöm, hogy ez nem fog menni.

mariam írta...

Maradjunk annyiban, hogy a sima piskótához alapvetően nem kell sütőpor.
Kb. 35 évvel ezelőtt a néhai anyósomtól tanultam meg piskótát készíteni, azt a verziót, amikor minden tojáshoz 3 dkg cukor, és 2 dkg liszt kell késhegynyi sütőporral. Neki mindig tökéletes piskótái voltak, tehát az ő módszerét követtem, és követem ma is.
Az, hogy 2cm vastag lett a Ferié is és a Tiéd is, nem annak a kérdése, hogy van-e benne ennyi sütőpor, vagy nincs.
A döntő a hőfok megfelelő eltalálása, és fontos, hogy ne legyen gőzös a sütő.
Azért a fenti fotón is látszik, hogy nem 2 centis, és nem a sarki pékségben vettem a minta kedvéért, bocs. :-)

Névtelen írta...

Kedves Mariam!
Nagy csodálód vagyok, gyönyörű tortákat tudsz kreálni. A képen látható piskótád is fantasztikus, nagy kedvet kaptam hozzá, hogy megcsináljam. Már 1x-2x én is próbálkoztam hasonlóval gáztepsiben, de sajnos nekem nem sikerült. Érdeklódnék, hogy akkor hogy is van pontosan ez a hőfok? Először felmelegítem 220 fokra alsó-felső sütésen, majd ha betettem a tésztát lecsökkentem 180-ra és végig így sütöm? Kb meddig kell sütni? Ha kakaós piskótát csinálok, akkor a 6 tojásos piskótánál, mennyi liszt helyett tegyek holland kakaóport? Vagy nem így kellene neki kezdenem? Előre is nagyon köszönöm! Csilla

mariam írta...

Szia Csilla!
Köszönöm a dicséretet! :-)
Igen, én mindig előmelegítem jobban a sütőt alsó-felső lángon, majd leveszem a hőmérsékletet, utána már egyenletes közepes hőfokon sütöm végig.Ez kb. 180 foknál van.
Amikor látszik, hogy a széle megpirul és kezd kissé elválni a formától, akkor már jól megsült, legjobb, ha ellenőrzöd a sütés vége felé. Középen beleszúrsz egy hústűvel, ha nem ragadt rá a tészta, akkor biztos, hogy jól átsült.Kb. 30-40 perc is lehet egy 6 tojásos piskótánál.
A saját sütődet jobb, ha kitapasztalod, mert ahány sütő, annyiféleképpen melegít. Ha hőfokszabályozós, akkor sem lehet benne bízni, hogy azt produkálja, amit beállítasz.
Szomorú tapasztalat, egészen friss.:-(
A kakaós piskótánál úgy szokták, hogy a lisztből elvesznek annyit, amennyi kakaót tesznek bele.Ez általában 1-2 evőkanálnyi.
Sok sikert! :-)

Névtelen írta...

Szia!
Életemben először sütöttem piskótát. Én lemértem a tojások súlyát (6 db) és annyi cukrot ill. lisztet adtam hozzá (amiből 2 ek kakaó). 28 cm-s formában majdnem 6 cm magas lett. Légkeverésnél, 180 C-on, 35 perc (25 percig nem kinyitva). Ki sem támasztottam az ajtót és a tojásokat sem választottam szét. Gondolom a kezdők szerencséje. De nem érdekel, olyan szép lett, mint a tiéd.
üdv,
Kata

mariam írta...

Kedves Kata! Nagyon örülök, hogy sikerült a piskótád, szerintem csupán némi odafigyelés kérdése, és máris kész. :-)
Biztos máskor is ugyanilyen szép lesz! :-)

Névtelen írta...

http://www.youtube.com/watch?v=0Wkbhj8WGVU
http://www.magyarvagyok.com/videok/32-Egyeb/31368-Piskota-sutes-keszites-recept.html

A fenti két videón megfigyelhető a torta lap(piskóta) készítése.
Én is most kísérletezek. János

mariam írta...

Köszönöm János!
Meg fogom nézni kicsit később, most készülök az ünnepekre, időhiányom van.
Biztos hasznos, én 35 éve sütöm ugyanúgy sikeresen, ezen már nem érdemes változtatnom.
De aki most kezdi a sütést, annak hasznára válhat.
Majd belinkelem a leírásba.
Köszönöm szépen!

mariam írta...

Kedves János!:-)
A linket nem teszem ki, - bocs.
Nem értek egyet a módszerekkel.
A sütőpornál alapszabály, hogy mindig elkeverjük a liszttel, és úgy adjuk a tésztához, hogy a nedves anyagokkal ne érintkezzen.
Mindkét esetben egy-egy sütőpor kerül a tésztába, - egy piskótatészta alapjába véve nem igényel sütőport, főleg nem 1 teljes zacskót.(Én 1 késhegynyit szoktam beletenni, óriási a különbség.)
A forma oldalát pedig sosem kenjük ki, ez is alapszabály,- szerintem.
Ha megnézem az én piskótámat itt a bejegyzésben, szerintem tökéletes, erről a kettőről viszont ugyanez nem mondható el kinézetre sem.
A kézzel való keverés számomra teljesen új, hát nem fogok rászokni. :-)
Ettől eltekintve köszönöm a linkeket! :-)
Sikeres piskótasütést kívánok: Marica

Névtelen írta...

EZ AZ ELSŐ PISKÓTA AMI TÖKÉLETESRE SIKERÜLT, MEGCSINÁLNI IS KÖNNYŰ AZ ÍZE IS FANTASZTIKUS NAGYON KÖSZÖNÖM, MINDENT EBBŐL KÉSZÍTEK MÉG A MÉTERES "KALÁCSOT" IS , ŐZGERINC FORMÁBAN IS KIVÁLÓAN MEGSÜL ..ÖRÖK HÁLA
KÖSZI RUZSI

mariam írta...

Kedves Ruzsi, nagyon örülök, hogy sikerült a piskótád! :-)

Névtelen írta...

Kedves Mariam!
Én többször próbáltam a tortafűrészt, de nem sikerült elvágnom vele a tortát, pedig a legnagyobb fokra volt állítva. Ahogy megpróbáltam elvágni, a torta is egyre jobban ment össze, mert az egyik kezemmel lefogtam, a másikkal pedig vágtam. Ez mitől lehet? Egyébként késsel simán elvágtam.
Köszi a választ előre is!
Héra

Névtelen írta...

Szia!

Eddig soha nem tudtam, hogy nem kell kikenni az oldalát, mindig kúpos lett, most megpróbálom anélkül :) Én kicsit másképp csinálom, a tojásfehérjét cukor nélkül verem fel, cukorral soha nem sikerült :S helyette a sárgájába teszem, és a végén öntöm össze :)
Más: te egyből kiveszed a sütőből, vagy hagyod szépen lassan kihűlni?

Anna

mariam írta...

Szia Héra!
Lehet, hogy gyenge minőségű a fűrész, ami a vágószálat illeti. Csak találgatok.

mariam írta...

Szia Anna!
Szerintem a piskóta sütésére nincs olyan, hogy "egyetlen" biztos recept,kinek ilyen, kinek olyan mödszerrel,de sikerül,és az a lényeg. :-)
Amikor kiveszem a sütőből,hagyom állni kb.10 percet a formában rácson,akkor meglazítom a szélét,és kiborítom lisztezett felületre,és rácsra téve hűtöm ki teljesen.

Névtelen írta...

Most van a sütőben! Ma van a férjem 30. szülinapja, remélem sikerül. Már csak valami krémet kell néznem hozzá.

mariam írta...

Remélem, jól sikerült! :-)
Isten éltesse az ünnepeltet sokáig! :-)

Névtelen írta...

Én ma megcsináltam, gyönyörű magas lett a tortám, ilyen magasat még nem csinálta. Jó pap is holtig tanul :)

mariam írta...

Nagyon örülök, hogy sikered volt vele! :-)

Névtelen írta...

Nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogodra. Lelkes amatőr sütögető vagyok, és most a csemetém szülinapjára szeretnék egy finom tortát készíteni, de megakadtam a sütőforma előkészítésénél.

Írod, hogy
"kizárólag csak az alját kenjük ki, ugyanakkorára szabott sütőpapírt helyezünk rá, azt is megkenjük, így sütés után könnyedén le tudjuk húzni a tésztáról."

Tehát adott az edényem.
Kikenem margarinnal, majd beleteszem (a margarinra) a formára vágott sütőpapírt, azt is megkenem és erre öntöm a tészta masszát???
Jól értelek?

Én vagy kikenem és lisztezem a formát vagy sütőpapírt használok.
Nekem a papír könnyen el szokott válni a tésztától.
Köszönöm, ha tudsz válaszolni.

mariam írta...

Szia!
Ahány ház, annyi szokás!:-)
Ez is egy módszer, nem fontos mereven ragaszkodni hozzá, én sem mindig csinálom így.Sokszor csak simán papír, majd massza, és lejön utána jól a tésztáról.
Ha Tiéd is könnyen leválik, akkor maradj meg a saját módszerednél.
Üdv!

Névtelen írta...

Szia!
Eddig egyszer se vettem rá magamat, hogy írjak pár sort, hát most eljött az ideje.Kb. 3 éve használom a Te receptedet és mindig jó volt az eredmény, nem beszélve arról bármikor mondom itthon, hogy piskótát készitek, egyböl Mindenki:Milyet?
Mostanság szoktam azt is csinálni, hogy simán megcsinálom a piskotát, felkockázom kb.5x5x5 kockákra és öntök rá csoki vagy vanilia öntetett(mennyi repetát kértem anno az általánosban ebből).Tehát azóta nem is próbálgatom másképpen, pedig mondták már sokféleképpen, de ez idáig ez a tökéletes piskóta számomra és a Családomnak is!Köszönet érte!
Üdv!Attila

mariam írta...

Kedves Attila!
nagyon örültem a visszajelzésnek, és hogy bevált a recept. :-)
További sikeres sütögetést kívánok, és minden jót Neked és családodnak egyaránt az új évben! :-)
Üdv! Marica

Névtelen írta...

Szia!
Nagyon szeretek sütni, de a piskótától valahogy mindig féltem! Állandóan lapos lett, vagy úgy vettem ki a sütőből vagy utána ment össze. Na de most: TÖKÉLETES lett! Mindent úgy csináltam, ahogyan leírtad! Nagyon szépen köszönöm!!! Most már én is tudok szép magas piskótát sütni! :)
Üdv: Reni

mariam írta...

Szia Reni!

Őszintén örülök, hogy a leírásommal segíthettem!
További minden jót kívánok!:-)

Névtelen írta...

Szia! Kisebb pl 18-20cmes tortafornara mik az aranyok? Hogy valtoznak? Koszonom szepen!are

mariam írta...

Harmadrésszel kevesebb anyagot használsz.Üdv!

Névtelen írta...

Kedves Mariam! Ballagásra szeretnék egy nyitott könyv alakú tortát készíteni. A tanácsodra lenne szükségem, szerinted egy 25x35 cm-es tepsiben hány tojásból kellene sütnöm,hogy három lapba tudjam elvágni, egyáltalán el tudom-e vágni? Vagy süssem meg külön a három réteget, és ha igen, hány tojásból? Köszönöm, ha válaszolsz! Gratulálok az oldaladhoz! Maja

mariam írta...

Szia!
Úgy gondolom, hogy egy 8-9 tojásos lapot fel tudsz szeletelni három rétegre, de ha szép vékony rétegeket akarsz, akkor jobb, ha külön sütöd a lapokat laponként 2-3 tojásból.
Üdv!
Köszönöm a dicséretet!:-)

Unknown írta...

Kedves Mariam EP most keszitem a tortalapot,gyonyoruen felnott es a szine aranysarga,Aki ert egy kicsit a cukraszi sutikhez hat egy csodas recept , koszonom szepen,viszlat!

mariam írta...

Örülök Gyöngyi, hogy segíthettem! Üdv!

Unknown írta...

Kedves Mariam! Ha kakaós piskótát szeretnék annál mik lennének az arányok?! Köszönöm: János

mariam írta...

Kedves János! A lisztből el kell venni 1-2 evőkanálnyit, és cukrozatlan kakaóporral pótolni. A kakaóshoz több sütőport teszek, kb. fél csomaggal (6 gr).A lisztbe kell keverni a kakaót, a sütőport, és így átszitálva adni a masszához. De van az alaptészták között egy kakaós lap is. Üdv!

Unknown írta...

Kedves Mariam! A sima piskótát csináltam teljesen jó lett nem esett össze ez volt az első piskótám! Köszönöm ezt a leírást nagyon sokat segített! Üdvözlettel: Csillag János

mariam írta...

Kedves János! Köszönöm a visszajelzést, nagyon örülök, hogy hasznos volt a leírás! :-) Üdv!