2007. december 18., kedd

Mogyorós-nugátos torta


Mogyorós-nugátos torta

20 dkg liszt
6 tojás
20 dkg cukor
10 dkg darált mogyoró
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál sütőpor

Töltelék:

1 csomag vanília ízű pudingpor
3 -5 evőkanál cukor
5 dkg darált mogyoró

4 dl tej
7 dkg vaj
10 dkg mogyorós nugát
10 dkg ét tortabevonó csokoládé
1 evőkanál porcukor

Bevonat:

15 dkg ét tortabevonó

Díszítéshez: mogyoró

Elkészítés:

A tojásokat 4 evőkanál forró vízzel habosra verjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, majd belekeverjük a sütőporos, szitált lisztet, és a mogyorót.
A tésztát kerek tortaformába öntjük, amelynek az alját kikenjük, és papírral béleljük.
Előmelegített sütőben, 180 °C - on kisütjük, a sütés vége felé tűpróbával ellenőrizzük.
Rácson hűtsük ki a lapot.

A krémhez pudingot a cukorral, és a tejjel elkészítjük. Ha kihűlt, kanalanként elegyítjük a puha vajjal.
A mogyorós nugátot a tortabevonóval vízfürdőben felolvasztjuk, lehűtjük, elkeverjük a pudingos krém kétharmadával.
A maradék krémbe a porcukrot és a darált mogyorót keverjük.

A tortalapot három lapra vágjuk.

Az alsó lapot megkenjük a darált mogyorós nugát krémmel, rátesszük a következő lapot, s erre jön a nugátos krém kétharmad része.
Lefedjük a harmadik lappal, és a torta tetejére kenjük a maradék egyharmad rész nugátos krémet.

Hűtőben jól megdermesztjük.

A bevonathoz gőzfürdőben felolvasztjuk a tortabevonót, ráöntjük a tortára, az oldalára is jusson belőle.
Durvára vagdosott mogyoróval, s egy kis félretett krémmel díszítjük.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszönöm a receptet,gy esküvői vacsorára sütöttem meg,és a párnak nagyon ízlett. :-)Bátran ajánlom másoknak is

mariam írta...

Nagyon örülök, hogy meg voltatok elégedve a recepttel, a többi már a Te érdemed! :-)