2007. december 18., kedd

Mandulás sárgarépatorta


Mandulás sárgarépatorta

Hozzávalók:

5 tojás
20 dkg cukor
25 dkg reszelt sárgarépa
25 dkg darált mandula
1 citrom leve és reszelt héja
8 dkg liszt
1 evőkanál sütőpor
csipetnyi só

Díszítés:

2-3 dl habtejszín
10 dkg narancssárga marcipán massza
5 dkg zöld marcipánmassza

Elkészítés:

A tojás sárgákat a cukorral habosra verjük, beletesszük a répát, a mandulát, a citrom levét, héját, és a sütőporos, szitált lisztet. A végén beleforgatjuk a tojások fehérjének keményre vert habját.
Kikent, lisztezett tortaformába töltjük, s előmelegített, 190 °C - os sütőbe téve, kb. 50 perc alatt kisütjük. Rácson hűtjük ki.

A marcipánt átgyúrjuk kézzel, ujjnyi vastag rudakat sodrunk, 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Tenyerünkkel répa-formára sodorjuk a darabokat (egyik végük keskenyedő legyen), villával rovátkákat nyomunk rájuk.

A zöld masszát porcukros felületen kinyújtjuk, kis korongokat szúrunk ki, s levélkéket formálunk belőlük.
Minden tortaszeletre egy kis répa kerül, a végüknél levélkével.

Természetesen egyszerűbb díszítéssel is elkészíthető, tetszés szerint.

Bevonhatjuk cukormázzal is, 30 dkg porcukorhoz 5 evőkanál citromlé kell.
A bevonathoz a cukrot a citromlével sűrű krémmé keverjük fakanállal, ráöntjük a torta közepére, és egyenletesen elsimítjuk úgy, hogy az oldalára is szépen lefolyjon.
Langyos (100 °C - os), kikapcsolt sütőbe tesszük, amelynek ajtaját közben egy kanállal kitámasztjuk. Másnapig hűvös, levegős helyen száradni hagyjuk.

Nincsenek megjegyzések: