2007. december 14., péntek

Kastélytorta

Kastélytorta

Hozzávalók:

Csokis piskóta:

8 db tojás
16 dkg porcukor
14 dkg liszt
4 dkg kakaópor
1/2 csomag sütőpor

Krém:

20 dkg porcukor
2 dl tejszín
4 - 5 dl tejszínhab
2 dkg zselatin
2 dl víz

Dekoráláshoz:

pirított mandula
csokoládé reszelék

Elkészítés:

A tojások sárgáját kikeverjük a cukor egyharmad részével, majd a kakaóval.
A tojásfehérjét csipet sóval habbá verjük, hozzáadjuk a többi cukrot, kemény habot készítünk.
A habot óvatosan, hogy ne törjön, hozzákeverjük a kakaós masszához, majd a sütőporos, szitált lisztet adagoljuk bele.

Kétféleképpen süthetjük:

1. Egyben, tortaformában, sütőpapíron.

Előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön sütjük, kb. 40 perc alatt, de tűpróbát is alkalmazhatunk a biztonság kedvéért a sütés vége felé, ha bizonytalanok vagyunk.
Lisztezett deszkára borítjuk, kicsit megmozgatjuk, ne ragadjon le, majd rácson hűtjük ki. 4 - 5 lapot szelünk belőle.

2. A masszából tepsin, sütőpapíron kör alakot formázva laponként sütjük ki.

Krém:

A cukrot felolvasztjuk, hozzáadjuk a meleg tejszínt, és csomómentesre főzzük.
A zselatint lassú tűzön feloldjuk nem túl melegre, majd 1-2 kanál tejszínnel elkeverjük, s úgy adjuk hozzá a többi cukros tejszínhez.
Ezt a keveréket lazán összekeverjük a tejszínhabbal.
Ha lágy lenne a krém, rövid időre tegyük a hűtőbe.

A tortát a kapcsos formában töltsük meg, így nem fog a krém szétfolyni.
A lapokat krémmel rétegezve egymásra helyezzük.
A krémből a tetejére is jusson, és az oldalára, és a maradékból habcsókokkal díszíthetjük körben a tetejét.
Oldalára pirított mandulát nyomkodunk, megszórhatjuk a tetejét csokireszelékkel, vagy csokoládé fogáccsal, s hűtőben dermesszük meg.

Nincsenek megjegyzések: