
Citromkrémes joghurt-torta
32 dkg liszt
4 tojás
35 dkg cukor
25 dkg vaj/ margarin
2 teáskanál vaníliás aroma
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
½ teáskanál reszelt szerecsendió
¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
2 teáskanál szódabikarbóna
35 dkg porcukor
4 evőkanál olvasztott vaj
1/2 citrom leve
½ teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál reszelt szerecsendió
A tészta száraz alapanyagait elkeverjük csipetnyi sóval.
A vajat robotgéppel habosra kavarjuk a cukorral és az aromával, egyenként dolgozzuk el a tojásokkal. Felváltva adjuk hozzá a száraz keveréket, és a joghurtot.
Kivajazott tortaformába egyengetjük a masszát, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon sütjük ki. Tűpróbával ellenőrizzük, majd rácson hűtjük ki.
A krémhez a porcukrot az olvasztott vajjal, a citromlével, és a fűszerekkel sima krémmé keverjük, s bevonjuk vele a tortát.
Egészen vékony citromhéj-csíkokkal díszítjük.
2 megjegyzés:
A kislányom imádja a citromot is, a sima joghurtot is (mert félig török), ezt szeretném elkészíteni szülinapjára, de török joghurtból. Török élelmiszerboltokban lehet kapni kétfélét, egyik sem vizes-csurgós mint a sima boltiak (pl spar). Egyik 3,5%-os, a másik 1o%-os. Az utóbbit "görög" joghurtként kezdi felfedezni a magyar közönség is. Melyiket használhatom? Eszter
Szia Eszter!
Egyiket sem használtam még.
Úgy gondolom, ennek nincs akkora jelentősége. A joghurt egyébként kifejezetten nem fog érződni a tésztán, inkább az állaga miatt adják hozzá.
üdvözlettel: Marica
Megjegyzés küldése